Ubožák Musk: Svezl se na záchraně Thajců a potápěče označil za pedofila. Teď pyká

Záchranu mladých thajských fotbalistů ze zatopené jeskyně Tcham Luang Nang Non sledoval celý svět. Mluvilo se o statečných chlapcích, kteří ve svém vězení nepropadli panice, i o hrdinských potápěčích, kteří je dostali na svobodu. A také o Elonu Muskovi, jenž se však o záchranu ani trochu nezasadil. Pouze se na napínavém příběhu svezl a udělal PR snad všem svým společnostem. Když ho za to jeden z potápěčů zkritizoval, Musk odhalil svou pravou tvář a nazval hrdinu pedofilem. Teď za to pyká, cena jeho už tak krachující Tesly se propadla o dvě miliardy dolarů.

Muskova snaha o co nejvýraznější reklamu při záchraně thajského fotbalového týmu bila do očí. Od začátku se na vlně napínavého příběhu vezl, nabízel podivné varianty jako například výstavbu tunelu a každý příspěvek ozdobil hashtagem odkazujícím na plejádu jeho vývojářských firem.

Vrchol všeho přišel 8. července. Brzy ráno odstartovali potápěči a záchranáři nesmírně riskantní akci, kterou ohrožoval sílící déšť i naopak klesající hladina kyslíku v jeskyni. A Musk? Ten ve chvíli, kdy svět nervózně sledoval evakuaci prvních chlapců, rozjel na svém Twitteru nevídanou show. Jako zběsilý začal postovat videa z testování ponorky, která prý má chlapce dostat na svobodu.

I laik přitom musel po zhlédnutí hrubých nákresů mapy jeskyně pochopit, že se Muskova ponorka vzhledem ke svým tvarům a rozměrům sotva protáhne úzkými a klikatými chodbami. Přesto nedal pokoj a ještě 10. července, kdy se záchranná mise blížila k úspěšnému konci, jako spasitel ohlásil, že je se svým strojem, pojmenovaným po uvězněném týmu, připraven k akci.

Ještě v neděli neudržel při pohledu na Muskovu krasojízdu nervy na uzdě potápěč Vernon Unsworth, který na místě chlapce vlastníma rukama dostával ven a riskoval za jejich záchranu holý život.

„Může si svoji ponorku strčit tam, kde to bolí. Nemá tušení, jak jednotlivé pasáže jeskyně vypadají, jeho ponorka by neprošla kolem žádných rohů ani překážek. Nezvládla by projít ani prvních padesát metrů jeskyně od místa, kde by se musela potopit. Je to pouze PR kousek,“ prohlásil s tím, že Musk musel být z jeskyně dokonce vykázán.

V ten samý den samotný Musk na potápěčova slova zareagoval. Jenže to dělat neměl. Podnikatel a vizionář totálně zbořil svoji auru věčně usměvavého sympaťáka a ukázal, že jeho pravá tvář má k té mediální hodně daleko. Hrdinu, který se na rozdíl od něj skutečně o záchranu chlapců přičinil, nazval pedofilem!

„Dokážeme jednu z ponorek dostat celou cestu až do jeskyně 5 bez problémů. Pardon, pedofile, opravdu sis o to řekl. Nikdy jsem toho britského emigranta, který žije v Thajsku, neviděl, v žádné chvíli, když jsme byli v jeskyních. Jediní lidé, které jsem viděl, byli thajští vojáci a námořníci, kteří byli super. Thajské speciální jednotky SEALs nás vedly dovnitř – pravý opak toho, že by nás chtěly venku,“ vzkázal Unsworthovi.

Do Muska se za jeho odporný tweet pustili úplně všichni a on sám později pochopil, že pořádně přestřelil, a příspěvek smazal. Teď ale může počítat s tím, že jeho výpad bude mít dohru. Potápěč se nechal slyšet, že na něj podá žalobu a že jejich spor rozhodně nekončí.

Potápěči v jeskyni nasazovali vlastní životy.

Případný finanční postih zřejmě Muska netíží, natolik pošramocenou pověst ale bude dávat znovu dohromady těžko. A co víc, pověstné boží mlýny na sebe v jeho případě nenechaly dlouho čekat.

Už dlouhou dobu je veřejným tajemstvím, že se jedna z jeho společností, automobilka Tesla, topí v čím dál větší mizérii. Nestíhá vyrábět ani již několik let předplacené vozy, propouští zaměstnance a Musk do ní musí sypat hromadu peněz, protože těžce prodělává. Po majitelově výstupu se propadla ještě hlouběji. Její tržní cenu totiž Muskův tweet o pedofilech srazil o neuvěřitelné dvě miliardy dolarů, tedy přibližně 44 miliard korun!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:38 středa 14. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 7
  • 5
  • 5
  • 5
  • 4