Tvrdá šikana, emigrace a tři rozvody. Příběh génia Elona Muska je plný zvratů

O úspěšném testu rakety Falcon Heavy mluví celý svět. Kdo je ale muž, který ji do vesmíru vyslal? Elon Musk platí za vizionáře, kterému geniální nápady sypou miliardy dolarů. Možná mnohem zajímavější je ale životní příběh, který jeho cestě na podnikatelské výsluní předcházel. Místy byl totiž zatraceně bláznivý.

Elon Musk se narodil roku 1971 v jihoafrické Pretorii a už od útlého mládí bylo znát, že se z něj klube génius. Zatímco ostatní kluci si hráli s autíčky a vyváděli lumpárny, malý Elon žil ve vlastním světě a radši četl knížky pro dospělé. 

Také ho už tehdy fascinovala věda a vesmír. Často se nad svojí vášní zasnil tak moc, že úplně přestával poslouchat rodiče, kteří se jednu dobu děsili, že jejich syn začíná hluchnout. Tahali ho kvůli tomu po doktorech, a dokonce mu nechali vyndat mandle, což má u dětí sluch zlepšovat.

Šikana a násilnický otec

Děti ve škole ho kvůli jeho chování měly za vychytralého „exota“ a dávaly mu to pořádně najevo. Musk byl celou základní školu terčem hodně tvrdé šikany. Jednou dokonce skončil na týden v nemocnici, to když ho spolužáci shodili ze schodů a pak ho mlátili do té doby, než ztratil vědomí. Neustálá šikana mu způsobila i problémy s dýcháním kvůli poškozené nosní přepážce, kterou mu doktoři spravili teprve nedávno.

O nic veselejší nebylo ani Muskovo dospívání. Už v 10 letech se jeho rodiče rozvedli a on s mladším bratrem zůstali u otce, který měl sklony k násilí. Musk se proto začal čím dál víc upínat k vědě, která ho od kruté reality odváděla. V té době se také poprvé zapsal do povědomí veřejnosti, když si návrhu jeho počítačové hry Blastar všiml počítačový magazín a peněžitě ho odměnil.

Začátek bláznivého dobrodružství

Svoji budoucnost geniálního vědeckého vizionáře Elon Musk spíše než v Jihoafrické republice viděl za oceánem, třeba ve slavném Silicon Valley. V 17 letech se proto rozhodl emigrovat do Kanady, odkud pochází jeho matka. Jenže přišlo kruté probuzení ze snu – Musk neměl nic než prázdné kapsy, a tak musel shánět peníze, kde se dalo.

Ke všemožným brigádám, při kterých si dnes už těžkého boháče lze jen těžko představit, patřilo třeba i uklízení kotelny. Někdy i životu nebezpečná práce však byla tak deprimující, že se Musk rozhodl vrátit k dřívějším plánům a začal studovat.

Geniální byznysmen

Ve 24 letech si konečně začal plnit sny. Přestěhoval se do vytouženého Silicon Valley, kde s bratrem Kimbalem založili svoji první firmu. Softwarová společnost Zip2 měla zprvu krušné začátky, ale nakonec sklízela úspěch a od bratrů Muskových ji v roce 1999 zájemci odkoupili za těžko uvěřitelných 6 miliard korun.

Takový úspěch ale ani náhodou nebyl posledním. Elon Musk v následujících letech vyvinul třeba platební portál PayPal, za který po pouhých 3 letech od prodeje první firmy vyinkasoval závratných 30 miliard korun. Krátce poté už založil společnost SpaceX a následně vstoupil i do automobilky Tesla, která se specializuje na výrobu elektromobilů.

Ani tyto společnosti však nečekal lehký začátek. Ještě v letech 2007 a 2008 se Tesla topila v dluzích a SpaceX nevyšel žádný z raketových testů. Jenže pak Elon Musk kritické období překonal a následovala cesta na samotný vrchol. Posledním zlomovým počinem byl úspěšný start dosud nejvýkonnějšího raketoplánu Falcon Heavy, kterým se Musk zase o něco přiblížil snu osídlit planetu Mars.

Tři manželky a šest dětí

Elona Muska na bláznivé pouti životem provázely hned tři manželky. Tu první, Justine, poznal už během studií v Kanadě. Vzali se v roce 2000 a postupně spolu měli hned 6 dětí – první syn bohužel v brzkém věku zemřel, když ale tragickou událost překonali, narodila se jim dvojčata a následně dokonce trojčata. Musk s Justine se však v roce 2008 rozvedli.

Dva roky nato se úspěšný byznysmen oženil znovu, jeho novou vyvolenou se stala britská herečka Talulah Riley. Spolu se sice brzy rozvedli, v roce 2013 se ale dali znovu dohromady a vzali se podruhé. Ani jejich druhé manželství ale nevydrželo a jejich vztah se definitivně rozpadl. Podle všeho jsou ale dosud dobrými přáteli.

Do minulého roku potom Musk randil s americkou herečkou Amber Heard, bývalou ženou oblíbeného herce Johnnyho Deppa. Když se rozešli, miliardář to nesl velmi těžce. Nesnáší prý samotu, která ho podle vlastních slov přímo zabíjí.

Dokáže si co nejdřív najít novou životní partnerku? Ze zástupů žen si veleúspěšný sympaťák může jen vybírat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:05 neděle 10. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 8
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7