„The Spy? Daleko od pravdy. Ale Sacha Baron se mi líbil,“ říká dcera Eliho Cohena

Recenzenti pějí ódy, hodnocení stoupá nahoru. Seriál Netflixu The Spy, který vypráví napínavý příběh legendárního špiona Mosadu Eliho Cohena, si pomalu získává fanoušky po celém světě. Co na něj ale říkají nejbližší izraelského hrdiny? Jeho dcera Sophie si pochvaluje, jak jejího tátu ztvárnil herec a zároveň i producent filmu Sacha Baron Cohen. Jinak ale zase až tak nadšená není! Proč?

Eliho Cohena popisuje seriál The Spy jako izraelského vlastence, který pro svou zemi zahodil vlastní život, přijal novou identitu a stal se elitním špionem. Když odcestoval do Sýrie, doma musel na dlouhá léta nechat svou manželku Nadiu a tři dcery.

Nejstarší z nich, Sophie, si na tátu matně pamatuje z několika málo jeho krátkých návratů během mise v Sýrii. Byly jí čtyři roky, když Eliho syrská bezpečnost odhalila a potupně popravila.

Reportéři stanice Channel 12 News Sophii oslovili a zeptali se jí na dojmy ze seriálu. Jenže její odpověď na první pohled nevypadá úplně pozitivně.

„Bolelo to. Bylo pro mě těžké vidět, že je seriál vzdálen od pravdy,“ odpověděla.

Cohen byl známý pořádáním večírků, na kterých z vysoce postavených Syřanů tahal informace.

Sophii prý například vadilo znázornění etnických rozdílů. Upozornila, že její matka a Eliho žena Nadia nikdy nepracovala jako služka, jak je zobrazeno v seriálu. „Bylo to zbytečné,“ okomentovala stroze.

Manželka Eliho Cohena Nadia dodnes bojuje se syrskou stranou o navrácení manželových ostatků do Izraele.

Pokud se ale historické nepřesnosti Sophii nelíbily, zcela opačně mluví o obsazení seriálu. Roli jejího otce si střihl Sacha Baron Cohen, který zároveň The Spy i produkoval. Cohen má na kontě komedie jako Borat či Diktátor a panovaly obavy, že takto náročnou roli nezvládne.

„Měla jsem mnohem větší obavy. Ale nakonec mi v některých věcech připomínal mého tátu,“ svěřila se Sophie.

Sacha Baron Cohen v roli Eliho Cohena, nejslavnějšího špiona Mosadu, který dokázal proniknout jako Kamel Amin Thaabet mezi syrské špičky a roky klamat celou vládu včetně prezidenta Sýrie.

Nejstarší Eliho dcera společně se zbytkem rodiny v čele se stále žijící Nadiou se snaží zasadit o to, aby jim byly otcovy ostatky ze Sýrie navráceny. To se za více než padesát let od jeho smrti nestalo. Izraeli se pouze podařilo získat jeho náramkové hodinky.

„A bojím se, že po dobu, kdy bude Bašár Asad u moci, se to ani nestane,“ obává se v narážce na syrského diktátora.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 16. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 31
  • 29
  • 29
  • 27
  • 25