Už se na ně zaměřují! Policie v Praze vyrazila na lov šílených koloběžkářů

Už se vám stalo, že jste si užívali poetický večer v centru Prahy, večeře, procházka osvětleným centrem… A najednou vás málem srazila partička opilých turistů na elektrokoloběžkách? Pokud ne, možná se to brzy stane, protože elektrokoloběžky se v poslední době nebezpečně rozmnožily. Městská policie si ale na nová vozítka hodlá posvítit!

Elektrokoloběžky jsou spása pro turisty, líné chodce i každého, kdo se chce rychle dostat z jednoho místa na druhé. Jenže pro motoristy, jimž se nevychovaní jedinci na elektrokoloběžkách motají na už tak zacpaných silnicích, je to noční můra. Stejně tak pro nicnetušící chodce na chodníku.

Všechno by bylo v pořádku, kdyby jezdci na elektrokoloběžkách dodržovali pravidla silničního provozu a nejezdili s vozítkem na chodník… Kdyby.

I proto se na elektrokoloběžky stále více zaměřuje městská policie.

„Vracel jsem se z hospody, kde jsem si dal pivo, a nechtělo se mi jet domů taxíkem. Tak jsem si vzal elektrokoloběžku. Byla jedna hodina ráno, nikde nikdo. Nechtělo se mi jezdit po hlavních tazích a čekat, že se někde vyřítí nějaký šílenec v autě. Navíc ty koloběžky na mokrém povrchu kloužou, je to nebezpečné, tak jsem vjel na chodník,“ svěřil se Expresu se svou zkušeností uživatel elektrokoloběžek.

Jak tak jedu, sluchátka na uších, všiml jsem si, že kolem projíždí policejní auto. Říkal jsem si, že asi honí nějakého piráta silnic, až mi došlo, že nahání mě. Sundal jsem sluchátka, ten měšťák byl rozčilený, že mě museli nahánět. Nakonec mi dal jen menší pokutu,“ pokračuje muž, jenž si přál zůstat v anonymitě.

„Řekli mi ale, že se teď na ty jezdce na koloběžkách zaměřují, ať si dám pozor, že hrozí pokuta až 25 tisíc korun. Sotva jsem koloběžku zaparkoval, prosvištěl kolem mě další koloběžkář. V tu ránu policie vyrazila za ním,“ dodal.

Expres.cz poté kontaktoval tiskovou mluvčí pražské městské policie.

„Sdílené koloběžky či sdílená kola jsou nyní v metropoli velmi hojně využívané. Na jezdce na koloběžce zákon pohlíží stejně jako na cyklistu. Valná část veřejnosti o tom stále nemá povědomí. Z toho tedy jasně vyplývá, že pro jezdce na elektrokoloběžkách a elektrokolech platí stejná pravidla (práva a povinnosti) jako pro všechny ostatní cyklisty. Tedy případným přestupkům jezdců na koloběžkách se věnujeme stejně jako cyklistům,“ napsala nám Irena Seifertová.

„V rámci těchto preventivních akcí mimo jiné osobám na koloběžkách vysvětlujeme, že jsou cyklisty a že i při jízdě na koloběžce je nutné mít helmu, pokud je vám méně než 18 let. Také stále apelujeme na ohleduplnost a zdravý selský rozum při používání těchto prostředků,“ dodala mluvčí Seifertová.

Selský rozum ale řidiči elektrokoloběžek často nepoužijí, protože zvláště mladí lidé na nich v nočních hodinách jezdí pod vlivem alkoholu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:04 pátek 20. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 28
  • 26
  • 24
  • 24
  • 20