Lékařská mafie, švédské stoly a batolata: Na co si v Egyptě dávat bacha?

Turismus v Egyptě poslední roky stíhá jedna pohroma za druhou. Teroristické útoky, napadení žralokem, otravy z jídla nebo záhadná úmrtí ve zdravotnických zařízeních jsou silnými soupeři průzračného moře, slunečného počasí a plných švédských stolů. Na co si dát pozor, pokud se do země faraonů a pyramid chystáte?

Hygiena AŽ na prvním místě! To je při cestě do Egypta základním pravidlem, i když jedete „jen“ do resortu. Ani tam nemusíte být v bezpečí, i když máte po dvou třech dnech pocit, že máte vyhráno a klidně si můžete naložit talíř salátu a popíjet si vinný střik s ledem.

„Je třeba vždy klást důraz na hygienickou úroveň stravovacího zařízení. Pro evropského strávníka je nevhodná konzumace ovoce, které nelze bezpečně omýt, tepelně nezpracované zeleniny, zvláště hlávkového salátu, lusků, pouličně prodávané zmrzliny a vody z veřejného vodovodního řadu,“ varuje Ministerstvo zahraničních věcí.

Případ Britů Johna a Susan Cooperových, kteří zemřeli v hotelu v Hurghadě Steigenberger Aqua Magic, upozornil na nebezpečnou praxi, která občas panuje v kuchyních ubytovacích zařízení. Nedovařené kuřecí maso, které nedávno zabíjelo i v Řecku, zelenina omytá závadnou vodou i další pochybení jsou tu prý na denním pořádku.

Jezte proto jen to, u čeho bezpečně víte, že proběhlo varem, tedy polévky, maso s omáčkou, tepelně upravenou zeleninu, ale na kuřecí maso i saláty ze syrové zeleniny raději hned zapomeňte. Podobně jako na nápoje s ledem.

Hazardem se zdravím je koupání v Nilu a jiných egyptských vodních tocích, třebaže to místní dělají. Hrozí nákaza obávanou schistosomiázou (známou i jako bilharzióza). Neměli byste ani chodit naboso po čerstvě zalitém trávníku. Opatrnosti, zvláště u citlivějších jedinců, zvláště dětí, je na místě i v době zavlažování hotelových zahrad. Ty jsou zkrápěny užitkovou vodou, nebo dokonce odpadní vodou, takže se patogenní organismy mohou pohybovat také vzduchem.

V této souvislosti se sluší zmínit také důležitý fakt, že na dovolené do Egypta není radno jezdit s dětmi mladšími dvou let. „Z našich zkušeností vyplývá, že pokud do Egypta vyrazí rodiče s tak malým potomkem, téměř s jistotou u něj budou v rámci své dovolené řešit nějaké zdravotní komplikace,“ popisuje Kateřina Vanková z pojišťovny Generali. Tím se plynule dostáváme k otázce zdravotní péče, ani tady to v Egyptě není bezproblémové.

„Turisté by si měli dát velký pozor na hotelové lékaře, jsou to často jen medici napojení na konkrétní lékařské zařízení a patří do takzvané lékařské mafie. Nadměrné přeléčování je totiž v Egyptě hlavním zdrojem příjmů řady zdravotnických zařízení,“ varovala před časem Hana Axmannová z ERV Evropské pojišťovny.

Na tamní rozbujelý a nekontrolovaný byznys s péčí o zdraví upozorňují i ostatní poskytovatelé pojištění „Obecně platí, a v Egyptě dvojnásob, že v případě návštěvy lékařského zařízení by měl klient nejdříve zavolat na asistenční linku, jestliže je to vzhledem k okolnostem alespoň trochu možné. Tam mu specialisté s ohledem na jeho polohu doporučí nejvhodnější lékařské zařízení,“ vysvětlila Vanková.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:01 čtvrtek 27. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 21
  • 18
  • 12
  • 11
  • 8