Zemřel zpěvák Edwin Hawkins. Jeho hit Oh Happy Day si zpíval každý

Ve věku 74 let zemřel po boji s rakovinou zpěvák Edwin Hawkins. Proslavil se především písní Oh Happy Day, která se dodnes těší nesmírné popularitě a dočkala se hned několika cover verzí slavných zpěváků. Hlavně díky ní je Hawkins považován za moderního průkopníka stylu gospel. Jaká je historie oblíbené skladby a kdo nazpíval ty nejlepší cover verze?

Gospel je styl, který můžeme nejčastěji slýchat v černošských kostelích, kde také na začátku 20. století vznikl. Je typický náboženskou tematikou textů. Jeho klasickou formu právě Edwin Hawkins přiblížil popu a získal mu tím značné množství nových posluchačů.

V roce 1968 Hawkinsův sbor nazpíval první album, jehož součástí byla i píseň Oh Happy Day. A právě ta si získala nečekanou popularitu a neuvěřitelnou rychlostí se šířila americkými rádii. Rok nato vyšla dokonce jako samostatný singl a počet prodaných kopií vystřelil na několik milionů.

Píseň se těší takové oblibě, že se za svoji padesátiletou historii dočkala několika cover verzí. Jednu z nich nazpívala i Aretha Franklin, známá jako „královna soulu“.

Svou verzi představil třeba i Elvis Presley, kterému se zase říká „král rokenrolu“. Jak je tedy vidět, gospelová skladba si našla cestu hned k několika dalším žánrům

Z hitu Oh Happy Day vycházel i člen slavné skupiny Beatles George Harrison, když nazpíval píseň My Sweet Lord. Nejedná se sice přímo o cover verzi, rozhodně se ale Harrison Hawkinsovým hitem inspiroval.

Píseň proslavil i známý film Sestra v akci, který přibližuje právě prostředí amerických kostelů. Herečka Whoopi Goldberg v něm ztvárnila jeptišku, která si bere na starost gospelový sbor a z jeho mdlých pěveckých výstupů udělá strhující koncerty. Píseň Oh Happy Day zde samozřejmě nemohla chybět.

Není tedy divu, že Hawkinsův sbor získal za veleúspěšnou skladbu cenu Grammy, která se uděluje za výjimečné úspěchy v hudebním průmyslu. I díky třem desítkám dalších alb, které „otec gospelu“ Edwin Hawkins vydal, byl v roce 2007 uveden do síně slávy křesťanské hudby.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:25 středa 16. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4