Byl Chášukdží radikálem? Patří k teroristické organizaci, řekl princ Salmán!

Ještě než Saúdové oficiálně přiznali smrt novináře Džamála Chášukdžího, připravovali si nejspíše půdu pro to, aby svůj čin mohli ospravedlnit. Nasvědčují tomu alespoň zjištění renomovaného listu Washington Post. Saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán prý volal zástupcům Spojených států a Chášukdžího označil za nebezpečného islamistu, který je i členem teroristické organizace Muslimské bratrstvo!

Dnes je to přesně měsíc, co novinář a kritik saúdskoarabského režimu Džamál Chášukdží beze stopy zmizel. Od té doby vyšlo najevo, že byl zavražděn a na kousky rozsekán na půdě saúdského konzulátu v Istanbulu. Teorie o tom, jak přesně události osudného okamžiku probíhaly, se ovšem různí.

Už nyní je však jisté, že za vraždou stojí Saúdové a celý plán měli dopředu promyšlený. Hlavním podezřelým je teď korunní princ a faktický vládce země Mohamed bin Salmán. Mezi vražedným komandem totiž figurovali členové jeho vlastní gardy, a jak naznačil i turecký prezident Erdogan, k podobnému činu by bez vědomí nejvyšších státních představitelů došlo jen těžko.

Jak uvádí Washington Post či další renomovaný list New York Times, právě Salmán si několik dní po zmizení Chášukdžího zřejmě začal u světových mocností připravovat půdu pro to, aby mohl čin ospravedlnit.

Novináře označil za nebezpečného islamistu.

„Během telefonního hovoru se zetěm prezidenta Donalda Trumpa Jaredem Kushnerem a poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltem princ Mohamed řekl, že Chášukdží byl členem nadnárodní islamistické organizace Muslimské bratrstvo,“ informuje Washington Post.

Muslimské bratrstvo je mnohými zeměmi, například Ruskem či právě Saúdskou Arábií, považováno za teroristickou organizaci.

Salmán zároveň protistranu vyzýval, aby nenarušila vzájemné vztahy. Rozhovor se uskutečnil 9. října, tedy ještě předtím, než Saúdové Chášukdžího vraždu přiznali.

Na zprávu amerických listů u zareagovali jak Saúdové, kteří telefonát prince bin Salmána s představiteli Spojených států popřeli, tak i rodina zavražděného novináře. Ta odmítla, že by byl členem Muslimského bratrstva, což prý v minulých letech opakovaně vyvracel i samotný Chášukdží.

„Džamál Chášukdží v žádném případě nebyl nebezpečným člověkem. Tvrdit opak je směšné,“ vzkázali pozůstalí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:59 sobota 2. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 7
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4