Turci přišli s novou verzí Chášukdžího smrti! Saúdové mlží, spolupráce nefunguje

Turecko se po hlavě vrhlo do vyšetřování vraždy saúdského novináře Džamála Chášukdžího a kancelář vrchního žalobce už ve středu zveřejnila první zjištění. Jenže tím případ snad ještě více zamotala. Chášukdží byl prý okamžitě po příchodu na saúdskoarabský konzulát uškrcen a jeho tělo bylo rozřezáno až po smrti, což je za poslední dny už několikátá verze. Jak se navíc zdá, při vyšetřování ani trochu nefunguje spolupráce mezi Tureckem a Saúdskou Arábií!

Intenzivní vyšetřování Turecka přineslo již několikátou verzi osudného okamžiku, kdy byl na saúdském konzulátu v Istanbulu zavražděn novinář Džamál Chášukdží. 

Jde o jakýsi kompromis mezi původní rijádskou pohádkou o nevinné výměně názorů, která nešťastně přerostla ve smrtelnou rvačku, a brutální verzí o mučení, během něhož byl kritik saúdského režimu zaživa rozřezán.

Chášukdží podle zprávy kanceláře tureckého vrchního žalobce přišel na konzulát a v tu chvíli byl okamžitě napaden. Nezemřel však brutální smrtí, údajně byl uškrcen. Jeho tělo bylo rozřezáno na kousky až poté.

Turci také neochvějně trvají na tom, co již před několika dny prohlásil prezident Erdogan – Chášukdžího vražda byla předem dobře naplánována. To ostatně později připustili i samotní Saúdové. Jenže ačkoliv obě země slíbily úzkou spolupráci při vyšetřování, jejich vzájemné vztahy se začínají nebezpečně napínat.

Novinář Džamál Chášukdží pracoval i jako vysoce postavený manažer televize al-Arab TV.

Společné vyšetřování totiž vůbec nefunguje. V Istanbulu v uplynulých dvou dnech operoval saúdskoarabský veřejný žalobce Saúd Mudžib, jenže turecká strana z něj příliš nadšená není. Podle istanbulského prokurátora Irfana Fidana jednání s Mudžibem nepřinesla žádné výsledky.

Kromě toho saúdský žalobce ztratil důvěru Turků, když prý opakovaně odmítal odpovědět na otázku, kde se nyní nachází Chášukdžího tělo. Nelíbil se jim ani jeho požadavek na získání kopie obsahu telefonu oběti. A znepokojující je i fakt, že Saúdové prozatím odmítají vydat osmnáctku podezřelých a nezveřejňují ani žádné poznatky z vlastního vyšetřování.

„Nemají chuť plně spolupracovat,“ cituje dokonce AFP jednoho z tureckých představitelů. 

Pasivita Saúdů jasně ukazuje, že mají co skrývat. Panuje totiž pádné podezření, že v Chášukdžího vraždě má prsty královská rodina, protože mezi vražedným komandem měli být i členové gardy korunního prince Mohameda bin Salmána, který je zároveň i faktickým vůdcem země.

Podle tureckého prohlášení bude nátlak na Saúdskou Arábii v následujících dnech pokračovat. Vyšetřovatelé totiž v rukou mají mít další důkazy, které chtějí postupně zveřejňovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:39 pátek 1. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 9
  • 9
  • 7
  • 7