Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romové měli zbít souseda, demonstranti jim obklíčili dům. „Česko je stát rasistů,“ zuří

    V obci Dvorce na Bruntálsku místní demonstrovali kvůli údajnému napadení muže skupinou Romů. Někteří Romové se proti protestu ohrazují | foto: Reprofoto TV Nova

    Na první pohled k hodně vyhrocené situaci došlo v uplynulých dnech v malé obci Dvorce na Bruntálsku. Ve čtvrtek tam mělo až dvanáct Romů napadnout a brutálně zbít muže ze sousedství. Tvrdí to alespoň přítelkyně napadeného. Dav několika desítek lidí se pak rozhodl demonstrovat a obklíčit dům údajných pachatelů. Podle místních Romů je ale vše jinak. „Syn šel s dětmi ven. Vyšel ven bílý gádžo a začal mu nadávat do cikánů. Vzal pak kamení a začal je házet na auto, kde byly malé děti,“ prohlásil jeden ze tří zadržených, že bitku vyvolal zbitý soused. A další Romové si stěžují na rasismus.

    Ve více než tisícové a jinak poklidné obci Dvorce na Bruntálsku je během posledních dnů pořádně rušno. Za vše může incident ze čtvrtka, kdy měla skupina místních Romů brutálně zbít jednoho ze sousedů.

    Podle některých zdrojů v čele s přítelkyní napadeného útočila až dvanáctičlenná skupina. Muž byl převezen do nemocnice a od té doby leží na chirurgii. Obec na facebookových stránkách sdílela vyjádření policejní mluvčí Pavly Jirouškové, že policie skutečně incident ze čtvrtka prověřuje a v souvislosti s ním už zadržela tři podezřelé osoby, které podrobila výslechu.

    V maličké obci vzbudilo napadení takový rozruch, že se několik desítek jejích obyvatel rozhodlo vyrazit do ulic demonstrovat.

    Protest svolala přítelkyně napadeného muže přes Facebook. Ačkoliv se starosta snažil situaci uklidnit, lidé se rozhodli sejít se před domem údajných útočníků a chtěli si celou situaci vyříkat.

    Podle informací se u domu údajných útočníků sešlo kolem 150 lidí.

    Nakonec ovšem celá akce proběhla bez násilných projevů, policii se podařilo situaci držet pod kontrolou a zůstalo tak jen u překřikování. Romové v obklíčeném domě demonstraci živě vysílali na Facebooku. Jeden z nich pak celou čtvrteční událost popsal ze svého pohledu.

    A prohlásil, že vina je na straně napadeného, který celou situaci vyprovokoval.

    „Syn šel s dětmi ven. Vyšel ven bílý gádžo a začal mu nadávat do cikánů. Vzal pak kamení a začal je házet na auto, kde byly malé děti. Velké kameny házel do auta. Syn mu řekl, ať přestane, a zeptal se ho, proč to dělá, že se mohou domluvit jako sousedi. Pak odvedl domů děti a šel zpátky ven na dvůr, ale gádžo mu pořád nadával. Vzal si velký hranol a říkal: ‚Pojďte, pojďte.‘ Syn si proto vzal větev a šel za ním před jeho zahradu. Chtěl syna praštit, ale on mu uhnul a pak ho praštil tou větví do nohy. Ten gádžo spadl na zeď, já šel k němu a chtěl jsem ho zvednout. Synovi jsem říkal, ať na to se*e. Nemohl jsem ho zvednout, protože to byl velký chlap, má přes dva metry a snad 140 kilo. Řekl jsem synovi, ať mi pomůže. Zvedli jsme ho a říkali jsme mu, že se dalo vše normálně domluvit, vždyť jsme sousedé a máme si pomáhat. A on říkal: ‚Však jo.‘ Pak přišla policie a řekla, že jsem ho zbil já a dva synové,“ cituje muže server Romea.cz.

    Nakonec došlo jen k pokřikování, konfliktům zabránila policie.

    Právě pod článkem serveru Romea se strhla hodně vášnivá diskuze. Spousta Romů si v ní stěžuje na rasismus a vyvolávání protiromských nálad.

    „Rasismus je a bude, nikdy nezmizí z ulic v Česku! Česká republika je tou nejrasističtější zemí vůbec. I v zahraničí se o nás mluví, jaká tu vládne nenávist vůči Romům a většina ji podporuje. To nepochopím a ani nechci,“ stěžuje si Jan.

    „Říkám to pořád, je to stát neonacistů a fašistů. Jak pak může člověk žít ve státě, kde se narodil? Pak musí kvůli majoritě odejít, když tu nechtějí černý ani cizince,“ přidal se další Rom Ladislav.

    „Já tu obec znám, jezdím tam. Když gádžové vidí novou rodinu, tak ze sebe ti chlapi dělají burany, a když dostanou na držku, tak to hned dávají k soudu. I staří romští usedlíci mají stejný problém,“ podivuje se Alena.

    Někteří pak zase napadení schvalují. Situace ve Dvorcích se tedy zdá být mimořádně napjatá. Podaří se policistům ji i nadále držet pod kontrolou?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:54 pondělí 5. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      160
    • Super
      26
    • Trapas
      20
    • Tvl
      19
    • Sladký
      16
    • Cože
      15