Nečekaný závěr v kauze útoku na Bruntálsku: Romskou rodinu vyhnali sami Romové

Zprvu to vypadalo, že případ brutálního napadení ve Dvorcích na Bruntálsku odstartuje vlnu protiromských nálad nejen v okolí, ale pomalu po celém Česku. Tomu ale nakonec předešli samotní iniciátoři demonstrace, která měla v obci proběhnout. Ti totiž mají s místní romskou komunitou jinak dobré vztahy a romští starousedlíci se dokonce v případu, který odnesl podnikatel Martin Teplík, postavili na jejich stranu. A problémovou rodinu, která má napadení na svědomí, pomohli v podstatě vyhnat z obce!

Přistěhovali se a krátce nato začaly problémy. Obyvatelé Dvorců na Bruntálsku museli čelit problémové romské rodině, což vyústilo až v brutální napadení místního obyvatele Martina Teplíka. Skupina možná až dvanácti útočníků ho napadla, surově zbila a rasisticky mu nadávala (psali jsme ZDE).

Muž skončil na chirurgii a odnesl si domů několik poranění, už při útoku také utrpěl otřes mozku. Tři z útočníků policie krátce po incidentu zadržela a nyní je viní z pokusu o těžké ublížení na zdraví i porušování domovní svobody, za což jim hrozí až desetileté vězení.

Takto Martin Teplík dopadl.

Obyvatelé jinak poklidné obce mají, alespoň prozatím, klid. Problémová rodina se totiž po incidentu, po němž následovala demonstrace před jejich domem i zájem široké veřejnosti, ze Dvorců odstěhovala. To ostatně požadovali i demonstranti. A hodně pikantní je, že se o její „vyhnání“ zasadili i místní romští starousedlíci.

Ti totiž mají s místními mimořádně dobré vztahy a postavili se proto na stranu napadeného Martina Teplíka. Dokonce odchod problémových sousedů vítají.

„Jsou to špatní Romové, jsme rádi, že už jsou pryč. Dělali problémy, napadali i naše děti, pak napadli tohohle pána. Je to hrůza, takové lidi v naší obci nechceme,“ cituje server Seznam Zprávy jednoho z místních Romů.

Nakonec došlo jen k pokřikování, konfliktům zabránila policie.

I z toho důvodu byla ve Dvorcích odvolána další demonstrace, během níž chtěli místní donutit vedení obce, aby nechala dům, kde útočníci bydleli, společně se sousední nemovitostí zdemolovat. Jde totiž o nepohledné a špatně zařízené baráky, do kterých se stěhují sociálně slabší lidé a dělají pak problémy.

Takto napadený pan Teplík dopadl.

Podle informací organizátorů demonstrace v čele s přítelkyní napadeného Martina Teplíka se totiž do Dvorců plánovali sjet i extremisté, jenže vyvolat xenofobní či protiromské protesty místní rozhodně nechtěli. I kvůli zmíněným vztahům se zdejšími Romy.

Případ tak nyní bude pokračovat vyšetřováním tří zadržených útočníků. Ti zatím zůstávají na svobodě, což se spoustě lidí nelíbí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:49 pátek 9. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 164
  • 14
  • 13
  • 13
  • 12
  • 10