Pozůstalí se těl horníků letos nedočkají, do dalšího roku zůstanou v dole

Okolnosti tragického výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku stále vyplouvají na povrch a počet obětí během noci vystoupal na třináct. Rodiny obětí tak musejí jen krátce před Vánoci skousnout obrovský smutek. Ten je o to silnější, že své blízké ještě dlouhou dobu nebudou moct ani pohřbít. Těla dvanácti havířů totiž musí zůstat pod zemí minimálně do začátku nového roku.

Černé scénáře se naplnily. Zatímco ještě včera večer měl výbuch metanu v dole ve Stonavě na Karvinsku jednu potvrzenou oběť, v průběhu noci počet vystoupal na třináct. Dvanáct horníků, kteří pod zemí našli smrt, bylo původem z Polska, zbylý jeden byl Čech.

Jeden havíř zůstává v kritickém stavu v nemocnici, utrpěl totiž vážné popáleniny na hlavě, krku, trupu, rukou a nohou. Další pak utrpěli lehčí zranění.

Jen těžko si lze představit, jak krutou smrtí museli horníci zemřít – v útrobách dolu se šířil požár, pokud se tedy dříve neudusili kouřem, zřejmě uhořeli. Boleslav Kowalczyk, výkonný ředitel společnosti OKD, která důl provozuje, se nechal slyšet, že záchranáři museli kvůli podmínkám přerušit snahy o záchranu pohřešovaných horníků.

Koroner na místě důlní tragédie.

„V určitém okamžiku jsme při narůstajícím požáru zhodnotili, že není možné se k pracovníkům dostat. Koncentrace, které tam jsou, jsou neslučitelné se životem. Vedoucí likvidace havárie rozhodl o plošném uzavření prostoru. Připravujeme stavbu hrází, trvat by to mělo do neděle,“ popsal.

V útrobách dolu zahynulo 13 horníků.

S obří tragédií se nyní musejí vyrovnávat pozůstalí po obětech. Pro ty je to o to horší, že k události došlo jen krátce před Vánoci. A po celé svátky se nedočkají ani těl, na pohřeb budou muset čekat až na další rok.

Ostatky dvanácti mrtvých horníků totiž zatím budou muset zůstat pod zemí. Vytaženy nebudou dříve než po Novém roce, jak totiž oznámil mluvčí Ivo Čelechovský, v útrobách dolu je kvůli požáru velmi špatná viditelnost.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:59 sobota 20. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6