Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dukla 61 bez příkras: Jak vznikal interaktivní web o tragickém požáru?

    Produkci České televize se povedl nevídaný kousek. Už první díl filmu Dukla 61 vzbudil vlnu emocí, o tom druhém, který se zaměřil výhradně na tragickou smrt 108 havířů, ani nemluvě. Zároveň s uvedením snímku byl spuštěn interaktivní web, který však nemá za cíl líčit tragédii v dole Dukla dramaticky a emotivně. Naopak. Autenticky ukazuje detailní popis toho, jak ničivý požár hodinu po hodině chodbami dolu postupoval a bral havířům naděje na záchranu. Kreativní producentka České televize Štěpánka Sunková a vedoucí projektu Petr Šprincl Expresu popsali, jak geniálně zpracovaný interaktivní web vznikal.

    Marný boj o život v šachtách, zoufalství žen čekajících na své muže nad zemí, laxní přístup nezodpovědného vedení. To všechno ukázal dvoudílný snímek Dukla 61, který mapuje tragickou smrt 108 horníků v útrobách havířovského dolu.

    Souběžně s uvedením dramatického trháku Česká televize spustila interaktivní web www.dukla61.cz, který veřejnosti nabízí i další pohled na osudový den. Detailně popisuje průběh ničivého požáru, jeho postup chodbami Dukly i to, co se odehrávalo v dispečinku. A chybět nemohou ani očitá svědectví pamětníků.

    „Zatímco film nabízí příběh a pohled na život horníků v šedesátých letech na pozadí této katastrofy, náš interaktivní projekt nabízí naopak její detailní popis hodinu po hodině. Divák může sledovat, co se dělo pod zemí a v dispečinku, na časové ose pak vidí reálně postupující kouře,“ popsala Expresu kreativní producentka České televize Štěpánka Sunková, v jejímž Centru dramaturgie nových médií projekt vznikl.

    „Interaktivní dokument Dukla 61 je ukázkou toho, že interaktivita a jakási ‚hravost‘ se dají využít nejen ve hrách pro děti, ale mohou skvěle posloužit i v projektech pro dospělé. Nemusí ani zdaleka zpracovávat jen zábavný obsah, dokážou zprostředkovat i těžké, závažné téma, mohou názorně přiblížit například dramatickou událost, vybudovat velmi autentickou atmosféru a přitom neztratit nic na informativnosti,“ říká.

    Web dukla61.cz ukazuje ničivý požár hodinu po hodině.

    O nápadu zpracovat tragickou událost interaktivní formou prý tým Štěpánky Sunkové nemusel dlouho přemýšlet. 

    „Nápad zpracovat tuto událost i interaktivním způsobem přišel ve chvíli, kdy nám producent hraného filmu Michal Reitler sdělil, že před natáčením vznikla řada rešerší, výpovědí pamětníků i odborníků, a materiály nám nabídl. Když jsme si uvědomili, že máme k dispozici mnoho výjimečného materiálu, bylo rozhodnuto,“ vysvětluje pro změnu vedoucí projektu Petr Šprincl.

    Na tvorbě webu se podle jeho slov podílela řada lidí, včetně pamětníků a odborných poradců. „Výpovědi pamětníků doplnil komentářem Ing. Radovan Kukutsch, Ph.D., který byl také odborným poradcem projektu. Důlní mapy jsme konzultovali s Ing. Ivanem Černým, závodním z dolu Rako-Lupky u Rakovníka. Komentář k videím namluvil herec Martin Myšička, který zároveň hraje jednu z hlavních rolí ve filmu,“ popisuje Šprincl.

    Na webu se nachází i památník obětí hornické tragédie.

    „A za zmínku stojí také virtuální památník obětí, který je součástí stránek. Dojemnou zajímavostí je například e-mail syna jedné z obětí, který se o projektu dozvěděl, a když zjistil, že nám právě fotka jeho otce chybí, poslal nám ji s prosbou o zveřejnění,“ dodává na závěr Sunková.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:55 úterý 2. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      21
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      8
    • Trapas
      8
    • Sladký
      8