Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Světový film, ale trapní Pražáci. Jaké reakce sklízí snímek Dukla 61?

    Chvála, ódy na film světových měřítek, díky od havířovských rodáků. Česká televize se první částí dvoudílného filmu Dukla 61 alespoň podle ohlasů na internetu trefila do černého. A to nás hlavní část tragického příběhu 108 zabitých horníků teprve čeká. Mezi pochvalnými komentáři se ovšem tu a tam objeví i kritické hodnocení, a to zejména od rodilých Slezanů. Co jim na snímku vadí?

    Česká televize se blýskla dalším trhákem, který by snesl zahraniční měřítka. Po filmech mapujících život vladařky Marie Terezie či jednu z nejznámějších kriminálních kauz Metanol přišla se snímkem Dukla 61.

    Sondou do příběhu největší důlní tragédie od poválečného období si opět získala zástupy fanoušků. A to je za námi teprve první díl, průběh tragického požáru a následnou smrt 108 havířů ukáže až pokračování, které Česká televize uvede v neděli.

    „Toto dílo se České televizi moc povedlo, nemám slov, úžasné, pravdivé, velká pocta všem horníkům, těším se na druhý díl,“ zní jeden z mnoha pochvalných komentářů, které se objevily na facebookovém profilu naší veřejnoprávní televize.

    K nehodě došlo v roce 1961.

    „Skvěle zpracovaný dokument, jde mi mráz po těle, co se tam tehdy muselo dít. Mísí se ve mně pláč, lítost, vztek. Hluboce smekám před všemi horníky, mají můj obdiv za to, jakou neskutečně těžkou práci dělali a dělají a v jakých podmínkách,“ přidává se další.

    „Možná jsem podjatý, ale mohu hodnotit vše z jiných televizí a podle mého názoru se komerční stanice svými bláboly vůbec ani nepřibližují České televizi,“ říká další uživatel a jiný se k němu přidává: „Česká televize exceluje i mezi zahraničními televizemi a to myslím vážně!“

    Snímek nese název Dukla 61. Vypráví tragický příběh smrti 108 havířů.

    Několik pochvalných komentářů na snímek Dukla 61 míří i od havířovských rodáků, pro které je příběh dolu ještě o poznání silnější. Naše historie. Moc díky tvůrcům tohoto snímku za perfektní zpracování tématu, lokaci děje a hercům za vynikající výkony, jimiž nám přiblížili v mnoha směrech dobu 60.–70. let,“ píše například havířovská rodačka.

    Kurňa, ti Pražáci!

    Ačkoliv se to chválou na produkci České televize jen hemží, najdou se i tací, kteří snímku Dukla 61 nemohou přijít na jméno. A hojné zastoupení mezi nimi mají rodilí Slezané, kterým vadí, že se pražští herci snaží napodobovat typický ostravský přízvuk, čímž prý film o tragické události nabyl komických rozměrů!

    „Za mě palec dolů. Zcela mimo realitu, třeba ta představa Pražáků o tom, jak žili havíři na Ostravsku. Mluva zcela špatná, na hony vzdálená realitě. Chování havířů při závalu bylo úsměvné. Vrcholem všeho bylo, když vyjela klec, tam seděli dva havíři a oznámili řediteli, že Pavel je mrtvý. Vůbec nechápu, jak se pod tohle Česká televize mohla podepsat!“ rozohnil se například jeden z uživatelů.

    Havárie patří mezi největší důlní neštěstí v naší historii.

    „Jako Ostravačka můžu napsat, že tak, jak ve filmu mluvili, se na Ostravsku nemluvilo a ani nemluví. Jako kdyby to měli jen načtené. To, jak mluvila Issová, byl děs. To je tak, když Pražáci hrají Ostraváky. Můj dojem byl, že z tohoto díla udělali jakousi komedii. Jsem zvědavá na druhý díl, ale nějak mě to nenadchlo,“ přidává se další ostravská rodačka.

    Přízvuk havířů ostatně vadil i těm, kterým se film líbil. „Kurňa, až na ty herecké Pražáky! Ten přízvuk se nedá naučit, ten se musí slyšet od dětství. Jsem 30 let z Ostravy pryč a už ho nedám. Těším se ale na 2. díl,“ zhodnotil jeden z uživatelů.

    I přes pár kritických komentářů se však první díl těší chvále. Česká televize si tím ale zároveň upletla bič. Dokáže druhou částí přeskočit nastavenou laťku?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:13 středa 26. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      40
    • Tvl
      16
    • Trapas
      13
    • Cože
      11
    • Sladký
      9
    • Haha
      7
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...