Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pozdní reakce, žádný zásah: Německo řeší divný postup ostrahy vykradené klenotnice

    Až podezřele snadno působí loupež v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) na to, že v ní byla vystavena řada historických předmětů nezměrné hodnoty. Německá média se podivují hlavně nad tím, jak (ne)zasáhla ostraha, která měla hlídání objektu na starosti. Reagovala se zpožděním a proti zlodějům nijak nezasáhla. Co asi za na první pohled laxním přístupem mohlo být?

    Německo se vzpamatovává z loupeže, která je označována za největší od druhé světové války. Ze slavné drážďanské klenotnice skupina lupičů ukradla umělecké předměty zejména z doby vlády Augusta II. v nevyčíslitelné hodnotě.

    Nejvíce zarážející je, jak snadno se do klenotnice dostali. Otazníky visí zejména nad bezpečnostním systémem.

    Podle šéfky drážďanského uměleckého institutu Marion Ackermannové se alarm spustil hned, jak pachatelé vstoupili do místnosti, protože je zachytily detektory pohybu.

    Jenže podle serveru Bild.de na jejím tvrzení něco nehraje. Jakmile se spustí alarm, okamžitě se o tom dozví ostraha objektu. Jenže ta podle zdroje Bildu zareagovala mnohem později, než lupiči do místnosti s vystavenými klenoty vešli. Konkrétně až ve chvíli, kdy začali vybíjet první vitríny.

    Krádež v drážďanské klenotnici

    Otázkou tedy nyní je, zda pozdě zareagoval alarm, o čemž se spekuluje od začátku, nebo zda selhal právě lidský faktor.

    Mám zbraň, ale bojím se ji použít

    Jakmile se jeden ze dvou pracovníků ostrahy o tom, že v klenotnici řádí zloději, dozvěděl, vytočil policejní linku. Byla to jedna ze dvou možností, tou druhou je stisknout nouzové tlačítko. Tím by možná o několik sekund výjezd policie urychlil, podle Michaela Johna, šéfa bezpečnostní služby SKD, která ostrahu objektu zajišťuje, chtěl ale hlídač policisty uvědomit, jak vážná situace je.

    Drážďanská klenotnice

    Rozporuplné ovšem jsou další kroky pracovníků ostrahy. Ty totiž nebyly prakticky žádné. Zatímco pachatelé klenotnici zuřivě rabovali, hlídači pravděpodobně už jen vyčkávali na příjezd policie.

    Podle Bildu ještě vypnuli v místnosti všechno světlo, podle jejich šéfa proto, aby pachatelům práci ztížili.

    Drážďanská klenotnice

    Otázkou také je, zda měli pracovníci ostrahy zasáhnout. Šéfka drážďanského uměleckého institutu Marion Ackermannová se nechala slyšet, že zásah v takovém případě není standardní v žádném muzeu na světě, protože je lidská bezpečnost na prvním místě.

    Jenže podle šéfa bezpečnostní agentury její tvrzení není tak úplně přesné.

    „Pracovníci ostrahy mají zbraně a mohou je také používat,“ řekl Michael John. 

    Podle Bildu ale mají být hlídači vybaveni pouze obuškem, je tedy pochopitelné, že se boje proti zločincům se sekerami báli. „Když viděli, jak brutálně si pachatelé počínali, nikdo tam nešel,“ dodal John.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:33 čtvrtek 26. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Sladký
      24
    • Tvl
      23
    • Haha
      22
    • Super
      21
    • Cože
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...