Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Amatérismus drážďanské klenotnice: Šperky nebyly pojištěny, místo alarmu se volala policie

    Největší loupež od druhé světové války, tak hovoří německá média o krádeži části sbírky v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Zlodějům pomohl nejen dokonalý plán, ale i zcela chabý bezpečnostní systém. Ztráty se Německo zřejmě nedopočítá, o samotné klenotnici nemluvě. Umělecké předměty zejména z doby vlády Augusta II. Silného totiž nebyly pojištěny.

    V Drážďanech startují tradiční trhy, poklidnou vánoční atmosféru ale město rozhodně nezažívá. Vzpamatovává se z obří loupeže, při níž bylo ze slavné klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) ukradeno několik mimořádně cenných předmětů.

    Celému Německu, přinejmenším spolkové zemi Sasko, zůstaly oči pro pláč.

    Rozkradená sbírka pocházela z 18. století a lze ji označit za jeden z národních pokladů. Předměty jako Mouřenín se smaragdovým stupínkem, Augustův obelisk či klenoty z jantaru a slonoviny měly podle generální ředitelky drážďanského uměleckého institutu nevyčíslitelnou hodnotu.

    To platí jak doslovně, protože nebyly na prodej a jejich hodnota nebyla nikdy vyčíslena, tak i z pohledu, že byly předměty osázeny desítkami diamantů či briliantů. O historické hodnotě nemluvě.

    Krádež v drážďanské klenotnici

    Krádež v drážďanské klenotnici

    Pravda je, že obyvatelé Saska pravděpodobně raději ani nebudou chtít přesnou částku znát. Sbírka totiž nebyla pojištěna, což znamená, že pokud se nepodaří nejen zloděje, ale především jejich lup najít, nedostane klenotnice, která láká davy turistů z celého světa, ani korunu.

    Místo alarmu telefonát policii

    Jestliže vám přijde amatérské nepojistit si natolik cennou sbírku, pak si nejspíše nad fungováním bezpečnostního systému klenotnice ukroutíte hlavu.

    Ještě v roce 2010 se tehdejší šéf drážďanského uměleckého institutu Martin Roth v rozhovoru pro Welt.de chvástal, že je pokladnice zabezpečena neviditelným systémem a že poplachová čidla jsou neviditelná, aby je zloději nemohli odhalit.

    Kriminalisté na místě činu

    K tomu, aby hrozbu spuštění tohoto údajně sofistikovaného bezpečnostního systému prolomili, ovšem zlodějům stačilo sabotovat elektrické vedení pod nedalekým Augustovým mostem.

    Do objektu pak vnikli oknem.

    Několik okamžiků pak rabovali sbírku, vybaveni amatérským nářadím, zcela nerušeně. Teprve až potom si jich na bezpečnostních kamerách všiml jeden ze dvou zaměstnanců ostrahy, který zrovna dokončil obchůzku.

    Jenže podle Bildu nezmáčkl tlačítko, které by aktivovalo alarm. Namísto toho zavolal na běžnou policejní linku.

    Drážďanská klenotnice

    To se stalo ve 4:59, na místo pak bylo v 5:04 vysláno první policejní auto. Dorazilo o čtyři minuty později, to už ale zloději byli pryč.

    Drážďanská klenotnice

    Proč se nepokusili pracovníci ostrahy zasáhnout proti lupičům sami? Podle šéfky uměleckého institutu Marion Ackermannové je v klenotnici uplatňován stejný princip jako ve všech muzeích na světě. A to ten, že stráž pouze dohlíží, ale nezasahuje.

    „Lidské životy jsou na prvním místě, před vším ostatním. (...) Proto byli policisté zavoláni, aby přijeli na místo a zasáhli,“ řekla Bildu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:11 středa 25. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      44
    • Trapas
      29
    • Tvl
      29
    • Cože
      26
    • Super
      24
    • Sladký
      23
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...