Redlův kůň Augustín má od DPP dostat odměnu 1,4 milionu. Ani tohle Scheinherr nezastaví?

Bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Matej Augustín měl podle policie pomáhat ve firmě manipulovat zakázky a je nyní obviněn v korupční kauze Dozimetr. Přesto mu dozorčí rada zřejmě přizná milionovou odměnu!

Odměnu za vykonanou práci ve výši 1,368 milionu korun Matej Augustín má dostat i přes to, že je nyní obviněn z činů jdoucích jednoznačně proti zájmům městské firmy. Členové dozorčí rady pražského dopravního podniku podle informací Seznam Zpráv začali měnit původní rezolutní postoj, kdy exmanažerovi obviněnému z organizované korupce a manipulování veřejných zakázek v kauze Dozimetr odměnu vyplatit odmítli.

„Stále trvám na tom, že si to nezaslouží,“ říká předseda dozorčí rady a náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Jeho kolegové s odkazem na rozbory právníků jsou ale v dalším postupu o poznání opatrnější.

Manažer Matej Augustín, který byl podle policejního obvinění dosazen do dopravního podniku skupinou Michala Redla jako spojka pro organizovanou korupci, by měl dostat až 1,368 milionu korun. Jde o prémii za období, kdy se podle obvinění ve firmě dopouštěl trestné činnosti.

Částka se může vyšplhat ještě výše. Odměna je spojena s úroky z prodlení, které by se uplatnily v případě, kdyby se Augustín v případě nevyplacení odměny začal soudit a kdyby třeba nakonec uspěl. Což právníci nevyloučili. Panují proto obavy, že by se suma, zvláště při nynější vysoké inflaci, mohla významně zvýšit.

Obviněný Michal Redl alias Mišák

Zatím vše nasvědčuje tomu, že obviněnému Augustínovi bude odměna pravděpodobně v nějaké výši přiznána. Dopravní podnik ale počká, zda bude bývalý člen představenstva pravomocně odsouzen. V takovém případě by se podle právníků prokázalo, že městskou firmu poškodil a nemá tak na peníze nárok.

Než rozsudek padne, peníze přiznané jako odměna bývalému ekonomickému řediteli by se uložily na bankovní účet. „Peníze bychom uložili na nějaký úročený vklad, aby podnik netratil případně na nějakých sankcích,“ řekl redakci Seznam Zpráv místopředseda dozorčí rady Jan Marek (za Spojené síly pro Prahu).

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) odměnu pro Augustína odmítá. Jeho kolegové z dozorčí rady DPP jsou ale jiného názoru.

Jedním z úkolů, z nichž se odvíjí odměna pro Augustína a které jako manažer městské dopravní společnosti v roce 2021 dostal, bylo vypracování návrhu, jak financovat stavbu první části metra D. Měl také zajistit analýzu odbavovacího systému nebo vyřešit problematiku online systému dohledu tramvají.

Kromě něj a Redla v kauze Dozimetr figuruje rovněž bývalý náměstek primátora a někdejší vysoce postavený člen hnutí STAN Petr Hlubuček, který byl nedávno z vazby propuštěn na kauci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:56 neděle 1. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1