Lysolajský dozimetr! Spolu viní Čižinského, že pomohl Hlubučkovi okrást Prahu

Kauza Dozimetr má podle koalice Spolu další větev. Ta se týká prodeje pozemků v Hlubučkových Lysolajích, na čemž město mohlo tratit možná až 100 milionů korun. A byť koaliční hnutí Praha sobě i Piráti dosud dávali od Petra Hlubučka a jeho skupiny ruce pryč, podle Bohuslava Svobody a Hany Marvanové mu právě v této věci měli svými hlasy pomoci.

Koalice Spolu na dnešek svolala tiskovou konferenci kvůli zásadním zjištěním ohledně nevýhodného prodeje pozemků v Lysolajích. Bohuslav Svoboda s Hanou Marvanovou na tiskovce vysvětlili, jakým způsobem mělo k celé akci pod taktovkou lysolajského starosty a jednoho z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Petra Hlubučka dojít.

Hlubuček se v roce 2012 obrátil na město, aby mu pozemky v Lysolajích svěřilo. Zapřisáhl se, že je neprodá a že na nich postaví domov pro seniory. Jako strategického partnera si zvolil firmu AG Development. Dva roky nato mu byly pozemky skutečně svěřeny.

Jenže pak uběhly další dva roky. Hlubuček otočil a v roce 2016 se obrátil na pražský magistrát s žádostí, aby mu bylo povoleno větší část pozemků prodat. A i díky hlasům Jana Čižinského a Pirátů skutečně dostal v roce 2017 zelenou.

Pozemky tak Hlubuček prodal společnosti Dalavrien, s. r. o., a to za 100 milionů korun, což je podle koalice Spolu nevýhodná částka. Zásadní také je, že se prodej uskutečnil bez výběrového řízení. Proč? Hlubuček si našel kličku a společnost prosadil s tím, že ta již vlastní sousední parcelu, tudíž má na pozemky přednostní nárok.

Petr Hlubuček

Zásadní přitom je, že společnost Dalavrien sousední parcelu získala teprve rok předtím, než lysolajský starosta požádal o svolení pozemky prodat. A od koho ji získala? Jakoby náhodou od Hlubučkova strategického partnera, tedy firmy AG Development. Za tou mimochodem stojí sponzoři hnutí Praha sobě i STAN.

Sečteno a podtrženo, Petr Hlubuček z Prahy vymámil pozemky pod příslibem, že na nich vyroste domov seniorů. Nakonec je díky kličce rozprodal sponzorům a známým a vzniká tam luxusní vilová čtvrť pro smetánku.

„Považuji za nepřijatelné, aby Praha nadále přicházela o cenné pozemky, na kterých může vznikat dostupné bydlení pro seniory, rodiny s dětmi nebo mladé rodiny a dále občanská vybavenost a zeleň. Kauzám, jako jsou Lysolaje, je třeba zabránit. Případ nevýhodného prodeje rozsáhlých stavebních pozemků developerovi, který prosadil starosta Lysolají Petr Hlubuček, je v rozporu se zájmem Prahy. Zároveň je alarmující, že pozemek byl prodán za výrazně nevýhodnou cenu pro město,“ říká radní pro legislativu, veřejnou správu a podporu bydlení Hana Kordová Marvanová.

„Jedná se nejenom o ekonomické, ale také o morální selhání všech těch, kteří tyto prodeje odhlasovali. A připadá mi opravdu paradoxní, že předseda hnutí Praha sobě Jan Čižinský společně s Piráty se nyní dušují, že jsou garancí toho, že nebudou městský majetek prodávat nevýhodně. Obviňují ostatní a prezentují se, že by to nikdy nedopustili. Přitom to byla naopak ODS a TOP 09, která při hlasování o prodeji pozemku v Lysolajích s tím nesouhlasila. Má kolegyně Alexandra Udženija už v roce 2012 rozporovala, jakým způsobem bude MČ Lysolaje financovat výstavbu nového domu pro seniory a jak bude garantováno, že na pozemku skutečně proběhne jeho výstavba,“ doplnil kandidát na primátora Bohuslav Svoboda.

Koalice Spolu zveřejnila chronologii nevýhodného prodeje pozemků v Lysolajích.

Oba zástupci koalice Spolu na tiskovce zdůraznili, že Prahu čeká před volbami poslední zastupitelstvo. A tedy i poslední šance kauzu Lysolaje vyřešit.

Svoboda se nechal slyšet, že se hodlá zástupců Prahy sobě a Pirátů zeptat na šest konkrétních otázek. Zajímat ho bude například to, proč pro nevýhodný prodej hlasovali, proč šli Hlubučkovi na ruku nebo proč dosud ve věci nepodali trestní oznámení.

A také to, proč ještě v roce 2020 poslal pirát Adam Zábranský coby radní pro bytovou politiku Hlubučkovi dalších 89 milionů korun z fondu rozvoje dostupného bydlení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 22. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 13
  • 7
  • 6
  • 4
  • 2