Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čižinský terčem posměchu: Proč Dozimetr? Scheinherr chránil štěpný materiál před teroristy

    Zatímco magistrátní opozice volá po konci primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra, protože údajně dva roky věděl o korupci, ale nic s ní nedělal, hnutí Praha sobě svého činovníka považuje za hrdinu. Předseda Jan Čižinský se dokonce domnívá, že policie nazvala akci Dozimetr na jeho počest. Protože prý Scheinherr v minulosti pracoval pro výzkumný ústav a zajišťoval, aby se afričtí teroristé nedostali k štěpnému materiálu...

    Čižinský právě tuto myšlenku vypálil zničehonic na sociální síti Twitter.

    „Proč policie nazvala akci Dozimetr? Nenapadlo mě nic jiného, než že korunní svědek Adam Scheinherr pracoval v ÚJV Řež a zajišťoval před rokem 2018 bezpečný pohyb štěpného materiálu po zemích jako Nigérie, Ghana apod., aby se k obohacenému materiálu nedostali třeba teroristé,“ uvedl.

    Na šéfa hnutí Praha sobě se snesl posměch ze dvou důvodů. Zaprvé kvůli vyznění tweetu, zadruhé proto, že tím vlastně Scheinherra označil za spolupachatele organizované skupiny v čele s Hlubučkem a Redlem.

    Korunní svědek je totiž z definice pachatel trestného činu, který se rozhodne spolupracovat s policií a usvědčit své spolupachatele. 

    Institut korunního svědka pochází z Velké Británie, kde se zmínky o pachatelích, kteří udávali svoje komplice, objevují už od středověku. 

    Adam Scheinherr a Petr Hlubuček

    Že se Adam Scheinherr na korupci podílel, se domnívá magistrátní opozice. Dokonce už i na fóru koaličních Pirátů se objevují názory, že to byl právě Scheinherr, kdo do funkce ekonomického ředitele dopravního podniku protlačil kontroverzní postavu a jednoho z obviněných Mateje Augustína.

    Scheinherr a Praha sobě se naopak dušují, že právě náměstek primátora Hřiba pro dopravu je hrdinou celého případu. Před dvěma lety totiž měl informovat o nekalých praktikách kolem dopravního podniku policii, načež ta začala jednat.

    Záhadou pak ale je, že Scheinherr ze své pozice ještě celé dva roky nechal organizovanou skupinu v dopravním podniku páchat škodu. On tvrdí, že plnil příkaz policie nikoho o vyšetřování neinformovat.

    Marvanová: Policie za mnou byla půl roku předtím

    Na nekalé praktiky uvnitř pražské buňky hnutí STAN už v minulosti upozorňovala jeho zastupitelka Hana Kordová Marvanová, která se rozhodla ze strany odejít a kandidovat za koalici Spolu.

    Marvanová tvrdí, že korupci probírala i s policií, a to už půl roku předtím, než měl orgány kontaktovat Scheinherr.

    „Já sama policii nekontaktovala, ale oni kontaktovali mě. V prosinci roku 2019. Tedy ještě půl roku předtím, než pan Scheinherr podal trestní oznámení. Kontaktovali mě v souvislosti s tím, že prověřovali, a byla to pražská hospodářská kriminálka, Pavel Nevtípil (mimo jiné vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo, pozn. red.), právě aktuálně řešený projekt. Nevtípil mi zavolal, byla jsem překvapená, a sdělil mi, že na pokyn Nejvyššího státního zastupitelství prověřuje kauzu týkající se nových Holešovic. Kontaktoval mě proto, že jsem se v médiích vyjadřovala, že to je nevýhodný projekt a že se mi smlouvy nezdají. Chtěl dokumenty a já jsem ho odkázala na náměstka Scheinherra. On (Nevtípil, pozn. red.) mi pak řekl, že nedostal všechny dokumenty, které potřeboval. Řešila jsem to pak na koaličním jednání a překvapilo mě, že všechny nechává v klidu, že to prošetřuje policie,“ řekla Marvanová serveru Ekonomický deník.

    Hana Marvanová s ministrem školství Petrem Gazdíkem, který se měl také scházet se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, a dokonce si s ním posílal zprávy skrze šifrovanou aplikaci. Marvanová se i kvůli tomu se STAN nerozešla v dobrém a letos bude kandidovat za koalici Spolu.

    Uvedla také, že se kvůli nevýhodným smlouvám o nových Holešovicích sešla s developerem Sergem Borensteinem, po němž měli chtít Redl a spol. úplatek. Ten jí ale řekl, že už je na všem dohodnutý s Janem Čižinským.

    „Žádala jsem ho opakovaně o schůzku a sešla jsem se s ním, abych mu sdělila výhrady, které ke smlouvám na společný podnik mám. On mi sdělil, že to je takto dohodnuté a že to projednal s panem Čižinským,“ říká Marvanová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:18 sobota 22. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Tvl
      13
    • Haha
      10
    • Cože
      8
    • Trapas
      8
    • Sladký
      6