Řecko a Rumunsko hlásí první případy západonilské horečky: Co radí odborníci?

Dovolenkový ráj jménem Řecko hlásí vážný problém! Objevily se tu první případy obávané západonilské horečky, kterou přenášejí komáři. Nemoc zaznamenali také v Rumunsku. Tuzemské nemocnice kvůli tomu musejí odmítat dárce krve, kteří si po návštěvě těchto „závadných“ zemí musejí čtyři týdny počkat.

„Reagujeme tím na případy západonilské horečky, které jsou z obou zemí hlášeny. Pro ostatní evropské státy zatím žádnou čtyřtýdenní ochrannou lhůtu nezavádíme,“ uvedl mluvčí FN Brno Pavel Žára.

Nemocnice zároveň upozornila, že odklad o čtyři týdny použije i na další země, v nichž se nákaza projeví. Podobně reagují také další nemocnice. Dárci krve by se proto před odběrem vždy měli zeptat, zda odběru nebrání jejich předchozí zahraniční cesta.

„Riziko nákazy existuje v zemích jižní Evropy kolem Středozemního moře, ale i ve vnitrozemí a též v zemích střední Evropy,“ řekla v rozhovoru pro Blesk lékařka Hana Orlíková ze Státního zdravotního ústavu.

Loni nakazili komáři obyvatele devatenácti evropských zemí. Řadilo se k nim bohužel také Česko. Na západonilskou horečku zemřela loni seniorka (†72) v břeclavské nemocnici. Ze země nevycestovala, musela se nakazit doma. Dalších šest osob se infikovalo na cestách.

Nejlepší ochranou jsou vhodné oblečení a hlavně repelenty s dostatkem účinné látky. „Vhodnou účinnou látkou je DEET (N,N-diethyl-m-toluamid), picaridin nebo IR 3535 (3-N-butylacetoamino-propionát),“ radí Orlíková.

Nakazit se západonilskou horečkou může každý. Nejohroženější jsou starší osoby a lidé s oslabenou imunitou. 

„Příznaky západonilské horečky se projeví u asi dvaceti procent nakažených jako horečnaté onemocnění s bolestmi svalů, kloubů, někdy vyrážkou, eventuálně jinými příznaky. U malé části nakažených, uvádí se pod jedno procento, se projeví závažná forma onemocnění s postižením nervového systému ve formě zánětu mozkových blan, mozku nebo míchy, někdy s obrnami a mnohdy s dlouhodobými následky. Těžké onemocnění má někdy fatální průběh,“ doplnila lékařka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:44 pátek 22. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 15
  • 15
  • 14
  • 13
  • 13