Dovolenou kazí požáry u Šibeniku, fekálie na Makarské i žraloci v Egyptě

Dlouho trvající sucho a s ním související požáry, bouře, které ochromí leteckou dopravu, ale i fekálie v moři, kde se koupou rekreanti. Turisté v okolí chorvatského Šibeniku, oblíbené Makarské, ale i ti, kdo vyrazili na řecký ostrov Skiathos, vědí, že stačí chvíle a snová dovolená se změní v horor. A to ještě můžou mluvit o štěstí, které neměly turistky, na něž v Egyptě zaútočil žralok.

Nebývale brzy vypukly na pobřeží Chorvatska, které je zaslíbenou destinací statisíců Čechů, ničivé požáry. Hasiči v okolí Šibeniku a Zatonu měli co dělat, aby plameny dostali pod kontrolu. 

„Je to katastrofa! Viděl jsem hořící auta, střechy, plameny se dostaly až do domů. Skutečnou situaci neznáme, byl tam chaos. Vyváděli jsme lidi pryč, nehybné staré lidi. Děti křičely a plakaly, všichni byli v šoku. Nic jsme neviděli, doslova jsem projížděl ohněm,“ uvedl pro chorvatskou stanici RTL Marko Lokas z obce Raslina.

Okolí chorvatského Šibeniku a Zatonu sužují ničivé požáry.

Děsivé chvíle v tu chvíli zažívali místní, ale i turisté. Jediná cesta ven byla po moři, oheň přítomné obklopil ze tří stran. „V jednu chvíli jsem viděl sotva deset metrů před sebe a i teď se tu skoro nedá dýchat,“ doplnil muž s tím, že z domů vynášeli plynové lahve, aby se situace ještě nezkomplikovala.

Požár vypukl před středečním polednem u archeologického naleziště Velika Mrdakovica, odkud se rychle rozšířil lesním porostem k obcím Zaton a Raslina. Z obou letovisek odváželi lidi na člunech přes Šibenický záliv, respektive Prokljanské jezero, v ústí řeky Krky.

Okolí chorvatského Šibeniku sužují ničivé požáry.

„Je dobře, že nejsou žádné oběti, že není nikdo zraněný. Přijeli jsme podpořit hasiče, policisty, vojáky. Uvědomili jsme si, že povětrnostní podmínky jsou velmi špatné, bylo velké sucho a navíc foukalo,“ uvedl podle listu Vecernji list  chorvatský premiér Andrej Plenković.

To bohužel není jediné peklo, které lze letos v Chorvatsko zažít. Svoje o tom ví i paní Marie, kterou nedávno citoval web TN.cz. 

„Objevilo se to zničehonic. Plné pobřeží, prostě všude. Blížící se pás pěny a výkalů, ve kterém se koupali turisté. Včetně nás, turistů, které by nenapadlo, že je tohle možné,“ vzpomíná na nechutný zážitek.

Takhle si vodu ke koupání na dovolené asi nepředstavujete.

„Plavu na matračce a kochám se panoramatem místní nádherné krajiny, když jsem vplul nevědomky cca padesát metrů od břehu do neskutečného hnusu! Kolem mě toaletní papíry, rozložené výkaly, najednou smradlavá voda,“ svěřil se webu pan Eduard, který dovolenou v Chorvatsku po této zkušenosti raději odpískal.

Ušetřeni nejsou ani turisté v Egyptě, který je u Čechů taky velmi oblíben. V Rudém moři tam v nedávné době hned několikrát zaútočili žraloci, kteří za sebou zanechali dvě oběti z řad koupajících se turistek. Na základě toho úřady zakázaly nebo dramaticky omezily koupání v moři.

Zkaženou dovolenou měli i cestovatelé, kteří se vypravili na řecký ostrov Skiathos. Zhruba 150 lidí, z nichž podstatnou část tvořili Češi, uvěznila minulou sobotu na řeckém ostrově Skiathos silná bouře. 

Pasažérům aerolinky zrušily ranní let, doposud se ale nedozvěděli, kdy budou moci pokračovat v cestě. Na letišti čekají senioři i maminky s malými dětmi.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:26 pátek 11. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 3