Proč byly průzkumy ohledně Trumpa tak mimo? Může za to politická korektnost

Zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států většinu světa překvapilo. Téměř všechny předvolební průzkumy publikované v amerických médiích totiž předpovídaly výhru jeho konkurentce Hillary Clintonové. Jak je možné, že v těchto volbách se předpovědi tak moc lišily od reality? Podle politologa Matěje Trávníčka je na vině politická korektnost, proti které Trump vystupoval.

Kdo věřil předvolebním průzkumům týkajícím se amerických prezidentských voleb a třeba si vsadil na výhru jasné favoritky Hillary Clintonové, ten byl zklamán a přišel o vsazené peníze. Navzdory tomu, že prakticky všechny průzkumy předpovídaly bývalé ministryni zahraničí zaručené vítězství, nakonec zvítězil její republikánský protikandidát Donald Trump.

Lidé po celém světě se nejspíše teď podivují, jak je možné, že předvolební průzkumy tentokrát naprosto neodpovídaly realitě. Podle politologa Matěje Trávníčka je vysvětlením doučasné situaci atmosféra politické korektnosti, proti které Donald Trump vytrvale bojoval.

Situaci Trávníček přirovnal k volbám komunistů po sametové revoluci.

„Mnozí Američané se styděli v průzkumech přiznat, že volí Trumpa, protože měli obavu, že si tím vyslouží posměch nebo dokonce i odsudek ze svého okolí. Volit Trumpa bylo značnou částí veřejnosti a zvláště v tzv. lepší společnosti vnímáno jako něco, co se prostě nedělá, protože to není slušné,“ vysvětluje pro Expres politolog Trávníček.

Trávníček dodává, že politická korektnost, které je Trump velkým odpůrce v mnoha ohledech, zcela devalvovala veřejnou debatu. „Lidé si zkrátka nechávají některé své názory jen pro sebe, protože se bojí, že by mohli být označeni za rasisty, xenofoby a bůhví, co ještě dalšího,“ komentuje Trávníček.

Trump podle politologa svým voličům vyhovoval právě v tom, že se nebál jít proti jednostranným médiím, předvolebním průzkumům a proti současné vládní politice USA.

„Vítězství Donalda Trumpa je vítězstvím mlčící většiny. Byl někým, kdo otevřeně říkal své názory, s nimiž spousta Američanů souhlasilo, ale nemělo odvahu je říkat nahlas,“ uzavírá Trávníček.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:48 čtvrtek 9. března 2017. Anketa je uzavřena.

  • 266
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14