Trumpa může sesadit stařeček s holí! Na prezidenta USA kandiduje 90letý Mike Gravel

Příliš výrazných jmen Donalda Trumpa v příštích prezidentských volbách nevyzve, a tak možná dostane příležitost jeden zajímavý lidský příběh. Na seznamu kandidátů se objevil i Mike Gravel, bývalý senátor Aljašky, který v politice působil už v 70. letech. Táhne mu na devadesát, a tak o kandidatuře vůbec nechtěl slyšet. Přesvědčila ho až neodbytná dvojice mladíků, kteří si ho vyvolili jako levicového rytíře, který Trumpa sesadí z trůnu!

Politicky aktivní byl od sedmdesátých let, vryl se do paměti zveřejněním tzv. Pentagon Papers, tedy studií války ve Vietnamu o utajovaných činech americké armády. Tehdy byl senátorem za Aljašku.

Pak Mike Gravel napsal několik knih a v roce 2008 neúspěšně kandidoval na prezidenta. Teď už by si rád užíval důchodu, místo toho ho čeká návrat k politickému životu.

Právě on se totiž stane jedním z vyzyvatelů úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa v příštích volbách, které proběhnou už za rok. Co na tom, že v květnu oslavil 89. narozeniny a v případě zvolení by do úřadu nastupoval ve věku skoro 92 let.

Právě kvůli pokročilému věku nechtěl Gravel o kandidatuře ani slyšet. Nápad se zrodil v hlavě dvou studentů, Davida Okse a Henryho Williamse, jimž jeho levicové názory natolik učarovaly, že se rozhodli ho přesvědčit. Zprvu je odmítal, po týdnech naléhání ale našli společnou řeč.

Mladíkům se nyní přezdívá Gravel Teens a vedou kandidátovu kampaň na sociálních sítích.

Mike Gravel a jeho prezidentský plakát

„Vložili jsme spoustu důvěry v lidi, ve které bychom vůbec neměli,“ prohlásil v rozhovoru pro deník The New York Times jeden z nich, proč se rozhodli na vlastní pěst dotlačit Gravela do prezidentského křesla.

Gravelova kandidatura působí na první pohled úsměvně, ovšem nenechte se zmást. Právě tento milý stařík by se mohl stát hlavní zbraní kritiků současného prezidenta Trumpa. Zastává zcela opačné, levicové názory, tudíž by se právě k němu mohli začít obracet ti, co s Trumpovou politikou nesouhlasí.

Mike Gravel by do prezidentského úřadu nastoupil ve věku bezmála 92 let.

Vzpomeňme na české volby a Jiřího Drahoše, který i přes nulové zkušenosti s politikou ohrozil Miloše Zemana, protože spojil všechny jeho odpůrce.

Ukončit válku!

Gravel byl vždy výrazným zastáncem levicových názorů. Má detailně rozpracovaný volební program o 47 bodech, v nichž žádá například ukončení amerických vojenských aktivit v zahraničí či rovné právo pro všechny. Jde prý o témata, která zajímají hlavně mladé lidi.

Mike Gravel se zabývá hlavně tématy, která zajímají mladé lidi.

Byť určitě Mike Gravel, který v posledních volbách podporoval demokrata Bernieho Sanderse, díky zajímavému příběhu má šanci velkou část voličů oslovit, jeho cíle jsou mnohem prostší. 

Stačilo by mu, kdyby získal dostatek finančních příspěvků pro účast v předvolebních debatách, kde by mohl prezentovat svoje názory a zatopit protivníkům.

Mike Gravel by se chtěl alespoň zúčastnit předvolebních debat.

Pro první dvě kola neuspěl, potřeboval příspěvek od 65 tisíc podporovatelů, ale skončil na čísle 48 tisíc. On ani jeho tým se ale nevzdávají, nyní budou bojovat o účast ve třetí a čtvrté debatě, před nimiž budou muset získat příspěvek od 130 tisíc lidí.

Sehnat fanoušky se Gravel pokusí třeba i tím, že bude první dvě debaty komentovat v online přenosu. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:26 sobota 19. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 18
  • 17
  • 17
  • 16
  • 15