Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Trump dorazil do Británie, muslimského starostu Londýna označil za ztroskotance

    Donald Trump se ve Velké Británii dočkal přivítání od samotné královny Alžběty. | foto: Reuters

    Je to událost jako hrom. Donald Trump, nesmlouvavý prezident Spojených států a bojovník proti migraci, zamířil do Velké Británie, země zmítané brexitovou krizí, aby se setkal se všemi milovanou královskou rodinou. A rozhodně nejde o klidný příjezd. Provázejí ho nejen protesty statisíců lidí v ulicích Londýna, ale také ostrá výměna názorů mezi Trumpem a londýnským starostou Sadiqem Khanem. „Je to ztroskotanec, který by se měl zaměřit raději na kriminalitu v Londýně než na mě,“ napsal Trump. Prezidenta už přivítala britská královská rodina.

    Velká spousta emocí provází návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii. Zdaleka ne všichni jsou ale v pozitivním světle zvědavi na setkání možná nejtvrdšího politika na světě s tou nejvznešenější dámou, britskou královnou. 

    K tomu došlo hned zkraje dne, Trumpa a jeho manželku Melanii uvítala britská královská rodina na obědě v Buckinghamském paláci za slavnostní salvy z děla.

    Nejprve přímo na zahradě Buckinghamského paláce přivítal Trumpa a Melanii princ Charles s manželkou Camillou. Následně se ve dveřích setkali i s královnou Alžbětou a princem Harrym. Jako první zamířili na připravenou výstavu obrazů z královských sbírek týkajících se historie Spojených států.

    Princ Charles a Donald Trump

    První kontakt Donalda Trumpa s královnou působil trochu rozpačitě, americký prezident hlavě Británie potřásl rukou, jako by snad šlo o jeho starého přítele, a ne o tu nejváženější dámu světa. Nic to ale nezměnilo na tom, že si oba během dalších chvil dobře rozuměli a strávili několik chvilek společnou rozpravou.

    Královna Alžběta Trumpa přivítala v Buckinghamském paláci.

    Během dne je pak čeká další program jak v samotném Buckinghamském paláci, tak i ve Westminsterském opatství.

    Politika, protesty a ostrá hádka

    S britskou královskou rodinou americký prezident politiku řešit nebude. Ta přijde na řadu až poté, při setkání s politickými špičkami v čele s končící premiérkou Theresou Mayovou.

    Princ Charles s Donaldem Trumpem a jejich manželky

    Všem je tak nějak jasné, co bude hlavním Trumpovým záměrem na ostrovech. Rád by Británii tak nějak popostrčil k co nejrychlejšímu odchodu z Evropské unie, jejíž zájmy a názory se s těmi jeho rozchází.

    Donald Trump s manželkou Melanií dorazili do Velké Británie.

    Už jako předehru před velkolepou zahraniční cestou Donald Trump veřejně pochválil muže, kteří za brexit nejvýrazněji orodují. Nejenže pochválil lídra Strany pro brexit Nigela Farage, ale také vyslovil přání, aby odcházející premiérku Theresu Mayovou nahradil bojovník za odchod z EU Boris Johnson.

    Proti Trumpovi protestuje velká spousta lidí.

    Zejména kvůli tomuto „zásahu do britské demokracie“ se předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn odmítl zúčastnit Trumpova uvítacího ceremoniálu. 

    Návštěva amerického prezidenta, například kvůli jeho tvrdé protiimigrační politice, ale vadí i velké spoustě dalších lidí. Těsně před příjezdem se například Trump dostal do křížku s muslimským starostou Londýna Sadiqem Khanem.

    Trump si vjel do vlasů s londýnským starostou Sadiqem Khanem.

    Khan totiž Trumpa označil za světovou hrozbu a fašistu 21. století, jehož návštěva Londýna je nepřijatelná. To si ale šéf Bílého domu nenechal líbit a do Khana ostře zajel v jednom ze svých statusů na Twitteru.

    „Sadiq Khan jako starosta Londýna odvedl hroznou práci. Chová se hloupě a ošklivě vůči prezidentovi Spojených států, zdaleka nejdůležitějšího spojence Spojeného království. Je to ztroskotanec, který by se měl raději zaměřit na kriminalitu v Londýně než na mě,“ napsal Trump.

    Trump se dočkal nejen protestů, ale také přivítání.

    Kromě toho se očekává i hromadný protest proti Trumpovi v ulicích Londýna, kde se má podle Reuters uskutečnit dokonce „karneval odporu“. Nad městem by se měla vznášet Trumpova nafukovací figurína, která ho bude zobrazovat jako zlobivé dítě v plenkách.

    Podle serveru Daily Mirror pak dokonce londýnský student umění na letišti, kde Trumpovo letadlo přistávalo, vytvořil v trávě obří obraz penisu s prezidentovým jménem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:07 úterý 1. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      44
    • Haha
      16
    • Tvl
      15
    • Trapas
      14
    • Sladký
      13
    • Cože
      12