Lakomý Trump marně shání zaměstnance a žádá o povolení pro cizince

Ačkoliv současný prezident Spojených států amerických Donald Trump v předvolebních kláních nešetřil ostrými výpady proti imigrantům, kteří chtějí na území USA pracovat, a plánuje stavět zeď na hranici s Mexikem, hotel nesoucí jeho jméno žádá úřady, aby mohl zaměstnat zahraniční pracovníky. Američanům se totiž za pakatel dřít nechce.

Hotelový komplex Trump International Resort na pláži Sunny Isles poblíž floridského Miami žádá o pracovní povolení pro deset zahraničních pokojských, protože prý nemůže na práci sehnat Američany. A není divu. Jako hodinovou mzdu nabízí zhruba 232 korun.

To je sice více než povolená minimální sazba, ale při cenách na Floridě odpovídá hranici chudoby, o kterou nemají Američané zájem. Sám Donald Trump o podobných pracovních pozicích prohlásil, že „je téměř nemožné“ takové pracovníky sehnat. Možná by pomohlo zvýšit platy, ale to zřejmě není součástí prezidentovy podnikatelské strategie.

Paradoxně právě společnosti nesoucí jeho jméno v licenci, nebo které jsou součástí Trumpova impéria, zažádaly od počátku volební kampaně v roce 2015 o povolení k 380 dočasným pracovním oprávněním. I to ukazuje, jak se liší populistická volební rétorika s realitou. Na soustavné patálie s nedostatkem zaměstnanců v Trumpových podnicích upozorňuje server Buzzfeed.com.

Zahraniční pracovníky lze dočasně zaměstnávat na základě H-2 víz. Žadatel ovšem musí v přísné legislativní proceduře dokázat, že na obsazení pozice nelze najít americké pracovníky. 

Například prestižní soukromý klub Mar-A-Lago, který Donald Trump nazývá svým „zimním Bílým domem“, zažádal podle údajů pracovního úřadu o povolení pro sedm desítek pracovníků na pozice hospodyň, kuchařů nebo číšníků.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:25 pondělí 15. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5