Trump chce zabránit dalším masakrům: Vyzbrojí učitele a pošle je na výcvik!

Tématem posledních dní je ve Spojených státech masakr na floridské střední škole, kde psychopat Nikolas Cruz chladnokrevně postřílel 17 lidí. Občané a především studenti mají neustálé hrozby podobných útoků plné zuby a rozhodli se protestovat v ulicích. Co na to říká prezident Donald Trump? Navrhuje vyzbrojit učitele a posílat je na výcvik!

Útok teprve devatenáctiletého Nikolase Cruze na floridské střední škole otřásl Amerikou (psali jsme ZDE). Bohužel ale nejde o ojedinělý případ, kdy si řádění ozbrojeného šílence vyžádalo na některé z amerických škol životy studentů. Co hodlá prezident Donald Trump udělat pro to, aby se podobný masakr už neopakoval?

Na setkání s přibližně čtyřicítkou přeživších střelby z minulého týdne představil hodně zajímavý návrh. Chce ozbrojit učitele a posílat je na speciální výcvik!

„Pokud bychom měli učitele zdatné ve střelbě, mohli by útok velmi zdárně a rychle zastavit. Učitelé s ukrytými zbraněmi by chodili na zvláštní výcvik a byli by připraveni,“ prohlásil Trump. Dodal také, že pokud ve školách není nikdo vyzbrojen a připraven zasáhnout, psychopaty to přímo vybízí k útoku.

Jak podotýká stanice BBC, americký prezident tím zásadně mění názor, který hájil během předvolební kampaně v roce 2016. Tehdy tvrdil, že je důrazně proti tomu, aby do školy kdokoliv nosil zbraň, a dokonce za takový návrh kritizoval svoji protikandidátku Hillary Clintonovou.

Trump se také během setkání v Bílém domě vyjádřil k citlivé otázce legálního držení zbraní. Spoustě Američanů vadí, že podmínky pro potenciální útočníky jsou až příliš volné. Jak třeba během včerejších demonstrací poukázal jeden z přeživších floridských studentů, Nikolas Cruz měl možnost si zcela legálně pořídit útočnou pušku dřív, než mu zákony povolily koupit si pivo.

Prezident slibuje, že při nákupu zbraní bude probíhat důkladné prověřování minulosti. „Budeme velmi důslední v prověřování minulosti, budeme klást velký důraz na duševní zdraví dotyčných. Nepůjde jen o řeči, jako tomu bylo dřív,“ slíbil.

Pokud by takový postup platil už dříve, právě Cruz by si samopal AR-15 nepořídil, protože se v minulosti léčil na psychiatrii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:42 pátek 22. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 5
  • 5
  • 4
  • 4
  • 4