Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jak to má Trump s Ku-klux-klanem? S bílými prostěradly se zapletl už jeho otec!

    Donald Trump je spojován s rasistickým hnutím Ku-klux-klan. On sám se tomu brání. | foto: archiv

    Donald Trump je spojován s rasistickým hnutím Ku-klux-klan. Jeho představitelé ho totiž podporují a Trump se od jejich podpory nijak zvlášť nedistancuje. Ostatně pletky s Ku-klux-klanem má nejen on, ale měl je v roce 1972 i jeho otec.

    Na Memorial day roku 1972, který Američané slaví vždy poslední neděli v květnu, došlo v ulicích Bronxu a Queensu k rasovým nepokojům. Na tisíc do bílých hábitů oděných členů Ku-klux-klanu pochodovalo ulicemi jamajské čtvrti v Queensu, aby dali najevo svou rasovou nadřazenost, v Bronxu pak došlo k rvačkám s odpůrci rasismu. Dva italští fašisté v nich byli zabiti. Policie zatkla sedm lidí, mezi nimi i jistého Freda Trumpa, otce současného kandidáta na prezidenta Spojených států amerických.

    Trumpovy nepřiznané pletky s Ku Klux Klanem se staly námětem mnoha vtipných koláží.

    Je potřeba uvést, že dodnes není přesně jasné, jakou roli Fred Trump ve rvačce sehrál. Novinové články mluví jen o tom, že sedm mužů bylo zatčeno na místě a všichni byli následně zastupováni stejnými právníky. List Daily Star přinesl informaci, že podle archivů byl Fred Trump zadržen, protože se přes výslovný příkaz policie odmítl vzdálit z místa pochodu Ku-klux-klanu.

    Donald Trump celou záležitost ovšem zcela rezolutně popírá.

    „Nikdy nebyl uvězněn, nemá s tím nic společného. Nikdy se to nestalo. Je to nesmysl a je to kompletně vymyšlený trapný příběh,“ tvrdí kandidát na prezidenta. Zajímavé je, že jeho prohlášení přišlo den po nepokojích v Anahaimu, kde se příslušníci Ku-klux-klanu porvali. Tři lidé utrpěli bodná zranění, třináct klansmenů bylo zatčeno.

    Donald Trump se svým otcem Fredem v osmdesátých letech.

    Trumpovy trable s Ku-klux-klanem ale jako by nebraly konce. Podporu mu totiž před časem vyjádřil bývalý Velký čaroděj (titul pro nejvyššího představitele) Ku-klux-klanu, David Duke. Když byl ještě ve hře o nominaci na kandidaturu na prezidenta republikán Marco Rubio, tvrdě kvůli tomu na Trumpa zaútočil a požádal ho, aby se veřejně distancoval od Ku-klux-klanu.

    Ovšem Trumpova reakce byla zvláštní: „Chápete, nevím nic o Davidu Dukovi, jasné? Rubio přitom prohlásil, že Trump samozřejmě velmi dobře ví, kdo je Duke. „Já vůbec nevím nic o nějakých vyznavačích nadřazenosti bílé rasy. Nevím nic o Dukovi. On mě podporuje, nebo co se děje? Vážně nevím nic o Dukovi, nevím nic o bílých rasistech,“ dušoval se Trump.

    Ani slovem se však nezmínil o tom, že hnutí odsuzuje nebo že o jeho podporu nestojí.

    Ku-klux-klan vznikl po americké občanské válce a založili jej veteráni konfederace. Skupina věří v separaci ras a množení mezi různými lidskými rasami je podle nich proti vůli Boha. Ve 20. letech 20. století měli největší sílu a členů bylo okolo 6 milionů lidí. Dnes je to něco mezi pěti až osmi tisíci.

    Toho využil moderátor CNN Jake Tapper: „I když nevíte o jejich (Ku-klux-klanu) podpoře, mohl byste otevřeně říct, že o ni nestojíte,“ šel do Trumpa. „Chcete, abych se vyjádřil o skupině, o které nic nevím. Musím se na to podívat. Pokud mi dáte seznam skupin, na které bych se měl blíže podívat, prozkoumám ho a budu se distancovat od těch, se kterými je něco špatně,“ odpověděl nejasně Trump.

    Přes opakované naléhání moderátora Tappera i senátora Rubia se Trump nakonec nikdy otevřeně proti podpoře Ku-klux-klanu nepostavil. Jak už dnes víme, Rubio přesto s Trumpem o kandidaturu prohrál a miliardář i přes své kontroverzní postoje míří za vládou nad Spojenými státy.

    Je možné, že pokud Trump skutečně vyhraje, v Ku-klux-klanu se bude hodně slavit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:10 pátek 20. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      24
    • Tvl
      20
    • Haha
      19
    • Cože
      19
    • Sladký
      19
    • Super
      17