Trumpovy trumpoty s koronavirem: Od čínské chřipky přes virus, který sám zmizí, až do nemocnice

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. V případě amerického prezidenta Donalda Trumpa by se toto pořekadlo dalo parafrázovat, že tak dlouho koronavirus bagatelizoval, až ho dostal do nemocnice. Podle nejnovějších informací musel být šéf Bílého domu hospitalizován a je mu podáván remdesivir. Trump se nově potýká s virem, na který pravidelně měnil názor. Nezbývá než doufat, že jeho ošetřující lékaře nenapadne pročistit mu organismus savem, jak to sám v minulosti navrhoval.

Donald Trump je od pátku v karanténě poté, co mu byl zjištěn koronavirus, jímž se nakazila i část jeho okolí včetně manželky. Ani ne 24 hodin před oznámením této zprávy vtipkoval Trump na adresu svého politického konkurenta Joea Bidena, kterému se smál, že nosí roušku. V Trumpově případě je těžké říci, jaké je ve skutečnosti jeho vnímání koronaviru, za poslední měsíce svůj postoj několikrát změnil.

V lednu se Bílý dům začal k novému typu koronaviru vyjadřovat poprvé a překvapivě zněla především slova chvály směrem k Číně a její snaze zabránit šíření nemoci.

Tehdy Trump prohlásil památnou větu, která se bohužel obrátila proti němu. „Máme to pod kontrolou, nemoc má jediný člověk, který navíc přijel z Číny. Bude to v pohodě,“ vzkázal Američanům.

O několik měsíců později byly Spojené státy nejhůře postiženou zemí, s koronavirem zemřelo přes 200 tisíc lidí.

Čím více se ukazovalo, že Čína nedokáže udržet virus uvnitř vlastních hranic, měnila se i Trumpova rétorika.

„Čína velmi tvrdě pracuje na zadržení koronaviru. USA velmi oceňují jejich úsilí a transparentnost. Všechno to dobře dopadne. Zejména jménem amerického lidu chci poděkovat čínskému prezidentovi,“ řekl 24. ledna Trump.

Od té chvíle přicházela jen kritika. Trump Čínu dokonce obvinil z možného vypuštění viru a začal mu posměšně říkat čínská chřipka nebo čínský mor.

Koncem února USA řešily zhruba patnáct případů nákazy a Trump předvídal, že do několika dní problém z jeho země zcela zmizí.

„Čísla jdou dolů, ne nahoru. Testujeme všechny, které otestovat musíme, jedná se skutečně o malý problém. Je to chřipka a rychle zmizí,“ řekl americký prezident, který se nemohl více mýlit.

Zvládáme to dobře

Pátého března evidovaly Spojené státy jedenáct zemřelých a stále rychleji rostl počet nakažených. Trump se ostře stavěl proti rouškám, které podle něj pouze šíří paniku. O den později zopakoval, že virus zmizí.

První tvrdou kritiku schytal Trump po svém prohlášení, že v první polovině března bude země rychleji testovat. Začít se mělo na milionu testů, poté to měly být až čtyři miliony. Země ale zvládla jen čtyři tisíce testů.

Donald Trump s maskou

„Dal bych si desítku!“ odpověděl Trump na otázku, jak hodnotí boj s nemocí na škále od jedné do deseti. „Zvládáme to dobře, jediné, co je v této zemi problém, jsou novináři,“ zkritizoval novináře, kteří podle něj o viru neinformují správně.

V poslední březnový den šéf Bílého domu poprvé otočil. „Není to chřipka. Je to brutální! Naším nepřítelem je smrt. Mnoho lidí umírá, takže je to velmi nepříjemné,“ přiznal Trump.

Šestého dubna měly Spojené státy deset tisíc mrtvých, o pět dní později to už byl dvojnásobek.

Ve druhé polovině dubna přišla dnes už legendární tisková konference, kde Trump navrhl, že by se lékaři mohli zamyslet nad tím, zda by nebylo možné člověka dezinfikovat zevnitř, ideálně na plicích. Posloužit k tomu mělo savo. Ihned po tiskovce se ozývali zděšení lékaři a varovali Američany před tímto postupem.

I přesto v nemocnicích prudce stoupl počet případů toxikologických kontrol spojených s užitím dezinfekčního prostředku. „Nedokážu si vysvětlit, proč tomu tak je,“ řekl Trump.

Koncem května nárůst mrtvých začal zpomalovat oproti začátku epidemie a šéf Bílého domu mluvil o velkém vítězství. Zároveň oznámil, že USA přestávají spolupracovat se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Za všechno může Čína

Osmadvacátého července úřady oznámily už 150 tisíc mrtvých. Spojené státy se měly začít propadat do stále většího chaosu kvůli rekordní nezaměstnanosti a násilným demonstracím, které odstartovalo hnutí Black Lives Matter.

V září už se Amerika připravovala na překročení hranice 200 tisíc mrtvých. Trump ze všeho obvinil Čínu. Pokračovala i jeho kontroverze ohledně nošení roušek. Trump prvně novinářům řekl, že ho nikdy v roušce neuvidí, poté změnil názor a několikrát se v ní nechal i vyfotografovat. Jeho žena Melania dokonce natočila spot, kde Američany vyzvala, aby roušky či respirátory skutečně používali.

Donald Trump ztrácí voliče. Ničí ho protesty i koronavirus.

Jenže přišla televizní debata prezidentských kandidátů a Trump dostal otázku, proč nenosí roušku.

„Není to nutné. Zatím jsme neměli žádný problém,“ řekl Trump, který poukazoval na to, že se pravidelně účastní velkých shromáždění a vždy zůstal zdravý. „Nenosím roušku jako on (Joe Biden). Pokaždé když ho uvidíte, má na sobě roušku. Můžu s ním mluvit na vzdálenost třeba 200 stop a on stejně bude mít tu největší roušku, kterou jsem kdy viděl,“ dělal si legraci ze svého konkurenta.

Doufejme, že Trumpovi dobrá nálada vydrží. Jak se sám může nyní přesvědčit, koronavirus nezmizel a jen tak nezmizí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:56 pondělí 1. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 18
  • 16
  • 16
  • 13
  • 13