Trička, obrazy, vlaječky: Stánkaři mají žně, summitem Trumpa a Kima žije celý Vietnam!

Opět je to velká událost a opět jde o velkolepou show. Ve vietnamské metropoli Hanoji došlo k historicky druhému setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, jejichž primárním cílem je vyjednat mír. Obě hlavy svých zemích se dnes potkaly při krátké debatě, na kterou navázala společná večeře, zítra přijdou na řadu oficiální jednání. V ulicích Hanoje už je ale živo několik dní. Lidé ve velkém nakupují trička s Trumpem i Kimem či jejich obrazy!

Ještě nedávno byli tihle dva na nože, ostatně jde o představitele zemí, které jsou formálně pořád ve válečném stavu. Jenže jednání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem působí spíše jako setkání dvou starých známých. Vlastně ani nejsme daleko od pravdy, šéfové USA a KLDR se už loni plácali po zádech a bili se do prsou, že jejich nevraživost je dávno pryč.

Svoje druhé setkání, v Hanoji, oba zahájili půlhodinovým jednáním mezi čtyřma očima, které následovala i společná večeře. Když pak Trump s Kimem předstoupili před novináře, stejně jako posledně se plácali po zádech, potřásali si rukama a všechny znovu ujišťovali o tom, že vztahy jejich zemí nikdy nebyly lepší.

„Jak jsem řekl mnohokrát, jak říkám tisku a každému, kdo chce naslouchat, myslím si, že vaše země má ohromný ekonomický potenciál, neuvěřitelný a neomezený. Myslím, že budete mít ohromnou budoucnost a těším se, jak budu pozorovat, co se stane, a napomáhat tomu, aby se to stalo,“ prohlásil Trump směrem ke svému protějšku a trochu podlézavě Kimovi, jehož zemi trápí hladomor a nulová demokracie, řekl, že je skvělým vůdcem.

Oba vůdci spolu dokonce i povečeřeli.

Summitem, který bude pokračovat zítra, ale nežijí rozhodně jen oba jeho aktéři.

Na nohou je už několik dní celá Hanoj. Je známou věcí, že se Asiaté dokážou nadchnout úplně pro cokoliv a schůzka Trumpa s Kimem je toho jasným důkazem.

Vietnamci vítají Donalda Trumpa.

Stánkaři ve městě značně obměnili výběr zboží, jejich obchůdkům dominují například trička s portréty obou vůdců a s nápisem mír, což je odkaz na pravděpodobné téma jejich jednání. 

Trump se dnes nejednoznačně vyjádřil, že se teprve uvidí, zda se s Kimem na formálním ukončení válečného stavu dohodnou.

Stánky vietnamských obchůdků plní trička Trumpa s Kimem.

Na dračku jdou také obrazy, na nichž si oba muži podávají ruce nebo spolu pózují u státních vlajek. A v neposlední řadě musíme zmínit tisícovky nadšených Vietnamců, kteří mávají vlaječkami a transparenty vítajícími Trumpa či Kima v jejich zemi. 

Někteří obyvatelé Vietnamu si vůdce KLDR a USA pověsí na zeď.

Je zkrátka znát, že jednání v Hanoji může vejít do dějin. Nechme se překvapit, kam zítřejší debaty obou vůdců povedou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:58 čtvrtek 27. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8