Trump s Bidenem zuřivě válčí o černochy: Joe vás chce zradit a zavřít, píše prezident

V závěru volební kampaně vsadili oba prezidentští kandidáti v USA na jednu mimořádně důležitou kartu: černošské obyvatelstvo. A zatímco Joe Biden sbíral body přímo mezi Afroameričany ve Filadelfii, Trump rozjel twitterovou bouři. „Černošští Američané, ospalý Joe vás chce jen zradit a uvěznit,“ napsal třeba.

Boj o hlasy Afroameričanů působí úsměvně, trochu jako by se dva sokové v lásce snažili uhnat dívku. Biden ve Filadelfii řečnil o tom, že Trumpův chaotický postup v rámci pandemie koronaviru neúměrně uškodil právě černošské komunitě.

„Jak Trump naložil s koronavirem, to byl téměř zločin. Pandemie byla událostí hromadných obětí v černošské komunitě,“ prohlásil například.

Stávající prezident si to ale nenechal líbit. A pokračoval v nastoleném trendu, kdy každý druhý jeho výrok je štiplavým útokem na protikandidáta.

„Joe Biden po dobu 47 let brutálně útočil na černošské Američany. Mladé černé muže nazýval ‚superpredátory‘. Toto je vzkaz každému černému Američanovi: Žádám o váš hlas. Je to jediná šance, jak ukázat ospalému Joeovi, co si myslíte o jeho rozhodnutí zaútočit na vás, uvěznit vás a zradit vás,“ napsal Trump.

Rázem se začalo propírat jeho obvinění o „superpredátorech“, žádný oficiální záznam, na němž by Biden takto o Afroameričanech mluvil, totiž neexistuje. 

Trump mu pravděpodobně přiřkl slovní spojení, které v devadesátých letech použila Hillary Clintonová, když v televizi mluvila o členech gangu. Prezident si každopádně stojí za tím, že podle jeho zdrojů Biden o černoších v soukromí jako o predátorech mluví.

Boj o Afroameričany každopádně oba kohouti svádějí dlouho. Už v debatách Biden označoval Trumpa za největšího rasistu v místnosti, na což Trump kontroval, že on toho naopak pro černošskou komunitu udělal nejvíc ze všech prezidentů od dob Abrahama Lincolna.

Donald Trump také často vsází na hnutí Black Voices for Trump, tedy v překladu Černé hlasy pro Trumpa. Stojí za ním i řada slavných černošských osobností.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 3. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 20
  • 14
  • 14
  • 14
  • 13