Nastává chvíle Donalda Trumpa. Co ho čeká v den, kdy složí prezidentskou přísahu?

20. leden bude velkým dnem pro Donalda Trumpa. Po složení slavnostní přísahy se oficiálně stane již 45. prezidentem Spojených států amerických. Jeho fenomenální tažení prezidentskou kampaní zakončené vyhranými volbami i podporou volitelského sboru je potřeba už jen formálně zpečetit. Jak bude slavnostní ceremoniál probíhat?

1. Kladení věnců

Ještě než pojede do Washingtonu skládat přísahu, zamíří podle tradice Trump na vojenský hřbitov v Arlingtonu, aby se poklonil padlým hrdinům.

Samotný inaugurační ceremoniál pro Trumpa neformálně začne už ve čtvrtek 19. ledna. Je zvykem, že zvolený prezident se před nástupem do úřadu ještě pokloní památce padlých hrdinů. Ani Trump nebude výjimkou a na vojenském hřbitově s panátníkem padlých v Arlingtonu ve státě Virginia položí věnce k hrobu neznámého vojína.

2. Uvítací koncert

Na uvítacím koncertu pro Donalda Trumpa vystoupí jako hlavní hvězda country zpěvák Toby Keith.

Z Virginie se Trump přesune do Washingtonu D.C., kde na jeho počest bude uspořádán veřejný uvítací koncert. Ten se bude odehrávat u Lincolnova památníku a vystoupí na něm country zpěvák Toby Keith, muzikálová zpěvačka Jennifer Holidayová a rocková kapela 3 Doors Down.

3. Příjezd ke Kapitolu

Inaugurace se odehraje před budovou Kapitolu.

V pátek dopoledne se Trump spolu s manželkou a dětmi přesune k sídlu amerických zákonodárců - neoklasicistní budově Kapitolu. Na jejích schodech bude vztyčeno pódium, kde se odehraje slavnostní ceremoniál. Veřejnosti bude přístup umožněn už v půl sedmé ráno. V předních řadách usednou mimo jiné žijící exprezidenti a současní členové legislativního sboru. Někteří se ale rozhodli inauguraci bojkotovat a nedorazí.

4. Přísaha viceprezidenta

Spolu s Trumpem slavnostní přísahu složí i viceprezident Mike Pence.

Ještě než přijde Trumpova chvíle, složí kolem půl dvanácté dopoledne místního času slavnostní přísahu jeho viceprezident Mike Pence. Guvernér státu Indiana bude přísahu skládat do rukou soudce Nejvyššího soudu Clarence Thomase. Pence odpřísáhne, že bude bezvýhradně všemi silami hájit a bránit americkou ústavu proti nepřátelům domácím i zahraničním a že bude vykonávat úřad svědomitě a podle svých nejlepších schopností. Poté už nic nestojí v cestě tomu, aby na pódium dorazuila hlavní hvězda dne - sám Donald Trump.

5. Přísaha prezidenta

Stejně jako před ním Barack Obama, i Donald Trump bude přísahat na Bibli, kterou bude držet jeho manželka.

Vrcholem ceremoniálu pochopitelně bude složení prezidentské přísahy. Na pódium Trumpa kromě manželky Melanie doprovodí i současný prezident Barack Obama, který mu tak symbolicky předá úřad. Na Bibli pak Trump do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse odpřísáhne následující: „Slavnostně přísahám, že budu věrně vykonávat funkci prezidenta Spojených států amerických a udělám co je v mých silách k zachování, ochraně a obraně ústavy. K tomu mi dopomáhej bůh.“ Poté se oficiálně stane prezidentem.

6. Slavnostní jízda

Až odpřísáhne věrnost americké ústavě, vydá se Trump ve slavnostní koloně do Bílého domu.

Po přísaze přichází první oslavy. Trump usedne do prezidentské limuzíny aby po Pennsylvánské avenue spolu s kolonou tvořenou slavnostními pluky vojáků napříč americkou armádou poprvé jako prezident vešel do Bílého domu. Cestu Trumpovi a jeho vojenské přehlídce budou lemovat tisíce lidí s mávátky a on si tak bude moct vychutnat zasloužené vítězství ve tvrdém boji o prezidentské křeslo.

7. Inaugurační ples

Po složení přísahy si Trump přijde připít se svými příznivci na inaugurační ples.

Večer po složení přísahy se ve Washingtonu, D.C. bude konat hned několik slavnostních inauguračních plesů. Na těch oficiálních budou k vidění politické špičky celé Ameriky, soudci, osobnosti ze světa byznysu a celebrity. Pochopitelně nebude chybět ani Trump s Pencem, kteří budou oficiální plesy objíždět, aby zde pozdvihli sklenku a připili si s hosty. Na neoficiálních plesích se sice Trump neobjeví, ale i tak budou důstojnou oslavou nového prezidenta.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 pátek 19. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 6
  • 6
  • 6
  • 6
  • 5