Donův velký den: Amerika ode dneška znovu patří lidu! slíbil Trump v projevu

Den, který netrpělivě vyhlíží celá Amerika už několik týdnů, konečně nastal. Právě dnes, 20. ledna, předá odcházející prezident USA Barack Obama pomyslné žezlo svému nástupci Donaldu Trumpovi. Velkolepou akci pro vás sledujeme online.

Záznam z inaugurace Donalda J. Trumpa

18:48 Nového prezidenta po obědě čeká průvod do Bílého domu. Tam chce začít hned úřadovat, večer ale ještě musí stihnout navštívit tři plesy na svou počest.

18:34 Trump odchází z pódia a spolu s Pencem a dalšími asi dvěstě hosty se přesouvá na slavnostní oběd v Kapitolu (ve Washingtonu je zhruba 12:30). Barack Obama přítomen nebude; z inaugurace se helikoptérou přesouvá do Kalifornie.

18:20 Svůj projev Trump ukončila volebním sloganem „Uděláme Ameriku znovu skvělou!“ Odborníci podotýkají, že jeho budovatelská hesla trochu připomínají projevy komunistických vůdců.

18:17 Na ulicích Washingtonu se vyostřují demonstrace a nepokoje.

18:11 Trumpova řeč se obsahově příliš neliší od projevů během předvolební kampaně. Hovoří o nových pracovních příležitostech a nové, lepší Americe.

18:07 Ve své řeči se Trump zaměřil především na lid: „20. leden je dnem, kdy se vláda nad touto zemí vrátila do rukou občanů,“ řekl.

18:04 Prezident v úvodu projevu poděkoval manželům Obamovým za skvěle odvedenou práci.

18:02 Trump předstupuje na podium a chystá se přednést svůj inaugurační projev.

18:00 A je to! 45. prezident Sojených států Donald Trump složil přísahu, a to na dvě bible - svou a Lincolnovu. Těsně předtím zazněla sborová americká hymna.

17:45 Svůj slib skládá viceprezident Mike Pence.

17:31 Donald Trump předstupuje před americký lid.

17:18 Na sociálních sítích se vyjádřila i neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clinton: „Jsem tu, abych uctila naši demokracii a její přetrvávající hodnoty. Nikdy nepřestanu věřit v naši zem a její budoucnost.“

16:20 Úsměvy, objetí a polibky. Mezi odcházejícím a nastupujícím prvním párem USA panuje přátelská atmosféra.

16:19 Trumpovi dorazili na ranní čaj k Obamovým do Bílého domu.

15:51 Make America Great Again! Trumpova poradkyně Kellyanne Conway oblékla uniformu ve vpravdě vlasteneckých barvách.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conway se oblékla do vlasteneckých barev. Make...

15:29 Barack Obama napsal na Twitter: „Stále na vás apeluji, věřte ne v moji schopnost přinést změnu, ale ve vaši. Věřím, že změna je možná, protože věřím ve vás.“

14:53 Budoucí první dáma se při výběru kostýmu inspirovala stylem oblékání zřejmě nejoblíbenější americké první dámy Jackie Kennedyové.

Melania Trump se inspirovala inauguračním ksotýmkem Jackie Kennedyové.

14:45 našeho času Inaugurační den Donalda Trumpa právě začíná. S manželkou Melanií ho zahájili bohoslužbou v episkopálním kostele sv. Jana.

Donald J. Trump se ještě před volbami proslavil jako kontroverzní, leč velmi úspěšný byznysmen. Jeho první ženou byla zlínská rodačka Ivana Trumpová, se kterou má tři nejstarší ženy. Dnes je ženatý s bývalou modelkou Melanií, druhou ženou mu byla herečka Marla Maples.

Do prezidentských voleb šel s drsnou protimigrační rétorikou, čímž dokázal rozdělit společnost na dva ostře vyhraněné tábory. Nakonec mu neuškodili ani šovinistické výroky na adresu žen. Svou protivnici Hillary Clinton dokázal porazit navzdory mediálním průzkumům i očekáváním expertů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:09 sobota 20. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8