Ať si vyrábí svoje vlastní a lepší auta! Trump se pohádal s evropskými špičkami. Co mu vzkázaly?

Ještě před svým nástupem do funkce amerického prezidenta se stačil Donald Trump pohádat s vrcholnými představiteli Evropské unie. V rozhovoru pro britský deník the Times Trump zkritizoval evropskou otevřenou migrační politiku a pochválil Brity za Brexit. Na to vyhroceně zareagovala německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Francois Hollandem, podle kterých se Trump nemá co plést do politiky v Evropě. Svým jednáním Merkelová s Hollandem naplnili známé přísloví o potrefené huse.

Před svým nástupem do funkce prezidenta Spojených států amerických poskytl Donald Trump rozhovor britskému deníku the Times. V něm mimo jiné i komentoval evropskou politickou situaci a rozhodně si nijak nebral servítky. To pochopitelně vyvolalo reakci evropských špiček.

V prvé řadě se Trump pustil do německé kancléřky Angely Merkelové. Uvedl, že Merkelovou kdysi jako státnici velmi respektoval, ale pak udělala katastrofické rozhodnutí, když do Evropy pozvala všechny uprchlíky, čímž dramaticky zhoršila situaci v uprchlické krizi a podpořila zvýšení bezpečnostního ohrožení Evropy.

„V tomto ohledu chápu Brexit. Lidé prostě nechtějí nést odpovědnost za miliony cizinců, o kterých nic neví a mezi kterými se skrývají teroristé. Chtějí svou identitu, proto věřím, že Velká Británie nebude poslední stát, který z Unie vystoupí. Ne dokud bude Unie a její špičky lidi neustále nutit k něčemu, co nechtějí,“ řekl dále Trump. Reakce Merkelové na sebe nenechala dlouho čekat.

Pohoršená kancléřka Trumpovi vzkázala, že Evropa situaci zvládá a on zbytečně vyvolává strach. „Neoddělujme terorismus od uprchlíků. Jsou to dvě oddělené věci. Ti lidé prchají ze Sýrie před režimem Bašára Assada a musí se jim pomoci. Evropa má svůj osud ve svých rukou,“ vzkázala Trumpovi Merkelová. Dodala, že počká, až se ujme úřadu a potom je ochotná s ním dále problematiku řešit oficiální cestou.

Dalším, kdo se proti Trumpovým názorům ohradil, aniž by ho nastupující americký prezident jmenovitě zmínil byl i francouzský prezident Francois Hollande. „Nepotřebujeme v Evropě žádné vaše rady, vystačíme si sami,“ okomentoval Trumpovy výroky Hollande. Pro mnohé pozorovatele Hollande s Merkelovou, jejichž levicová prouprchlická politika je jedním z hnacích motorů migrantské a bezpečnostní krize, naplnili přísloví o potrefené huse, která se ozve.

Dalším bodem, který mezi Trumpem a Evropou vyvolal rozepři je rozhodnutí Trumpa v případě, že Německo přesune výrobu aut pro americký trh do Mexika uvalit na tyto vozy vysoké importní clo. „Ať si tedy vyrábí svoje vlastní a lepší auta,“ reagoval podrážděně německý ministr zahraničí Walter Steinmaier. Trump přesun do Mexika okomentoval slovy, že stejně jako z Evropy si i z Mexika chce Německo udělat jen levnou montovnu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:46 středa 17. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8