Kočce jsem uřízl hlavu po vzoru IS, přiznal džihádista Dominik. Obvinění ho uráží

Pokud by ho kriminalisté nedopadli, zřejmě by v Česku rozpoutal teror. Džihádista Dominik Kobulnický měl v bytě výbušniny i časovače, obdivoval bojovníky Islámského státu, po vzoru poprav zajatců prý dokonce uřízl hlavu kočce a přiznal se, že chtěl co nejničivější bombový útok spáchat už na rodném Slovensku. Jenže obvinění z přípravy teroristického útoku v Česku se brání, radikální islám prý dříve obdivoval, ale pozdější setkání s muslimy ho přimělo stát se umírněným muslimem. „Nejsem vrah ani sebevrah, a to obvinění mě hluboce uráží,“ prohlásil včera džihádista u soudu!

U pražského městského soudu se začal projednávat případ pětadvacetiletého Slováka Dominika Kobulnického. Ten začal tíhnout k radikálnímu islamismu, přijal jméno Abdul Rahman a podle obžaloby chystal v České republice teroristický útok. Policie u něj objevila vysoce hořlavé látky, časovače i návody na sestrojení bomby.

Kobulnický u soudu připustil, že radikální islám v minulosti skutečně obdivoval. Dokonce se přiznal k tomu, že chtěl teroristický čin spáchat už na rodném Slovensku, konkrétně v Prešově. Jenže poté prý v Hradci Králové poznal umírněné muslimy a ti ho přesvědčili o tom, že islám, který dosud znal jen z internetu, není násilné náboženství.

Svou minulostí se Kobulnický následně snažil vysvětlit i to, proč měl doma časovače k bombám. Ty prý pocházejí z roku 2015, kdy se chystal útočit na Slovensku. Po vzoru povstalců chtěl použít tlakový hrnec naplněný kovovými částicemi, které by zajistily vyšší ztráty na životech.

„Chtěl jsem udělat něco velkého,“ prohlásil džihádista Dominik u soudu.

Radikální islamista cestoval metrem. Chystal snad použít výbušninu tam?

Jeho vystupování na veřejnosti i sociálních sítích, kdy se Kobulnický přes svá slova o prozření i nadále oblékal po vzoru bojovníků Islámského státu a často pózoval se zdviženým ukazováčkem na znak oddanosti ideologii radikálního islamismu, ho prý mrzí. Podle jeho slov jde však o minulost a on ve skutečnosti neměl v plánu šířit násilí. 

Před soudem se také nechal slyšet, že ho obvinění z přípravy terorismu uráží, protože není vrahem, chce prý jen v klidu žít v České republice. 

„Nejsem vrah ani sebevrah, a to obvinění mě hluboce uráží,“ prohlásil.

U soudu bude mít ovšem co dělat, aby svá tvrzení dokázal. Policie už zpochybnila jeho tvrzení, že vysoce hořlavé výbušniny, které přechovával v bytě a ohrožoval tím zdraví ostatních obyvatel, plánoval odpálit na Silvestra. Muslimové, navíc tak silně věřící jako on, totiž Nový rok neslaví.

Kočce uřízl hlavu, útočit chtěl v Mekáči?

Kobulnický u soudu rozkrýval svůj život v časech, kdy podle svých slov ještě býval oddaný radikálnímu islámu. A z jeho slov mrazí.

Přiznal například, že pokud by ho kontaktoval někdo přímo z Islámského státu, byl odhodlán se sebrat a jet do služeb nejznámější teroristické organizace bojovat.

Džihádista Dominik se fotí se zvednutým ukazováčkem pravé ruky jako bojovníci Islámského státu.

Kromě toho také vysvětloval, jak se cvičil v nechvalně proslulém stylu poprav zajatců, kterým bojovníci IS řežou před kamerou hlavy, stejným způsobem prý uřízl hlavu kočce. Už dříve se objevily zprávy, že policie v počítači Kobulnického našla několik videí z poprav Islámského státu.

Paradoxní je, že ačkoliv obžalovaný podlehl ideologii radikálního islámu, jehož největším nepřítelem je kapitalistický Západ, na živobytí si vydělával prací ve vyhlášeném americkém řetězci McDonald’s. 

Soudkyně se pozastavila nad tím, proč měl Kobulnický v mobilu detailní fotografie zázemí pobočky, v níž pracoval. Mohl být právě tento fastfood jedním z jeho terčů?

Dominik se zjevně rád fotí v oblíbených pózách islamistů.

Kromě toho se také džihádista zastal pražského imáma Sámera Shehadeha, který je obviněn z podpory terorismu a jehož bratr i švagrová odjeli do Sýrie bojovat za sesterskou organizaci al-Káidy. Shehadeh prý Kobulnického vyučoval, jak správně islám chápat či jak se modlit, radikální islamismus prý ale odsuzoval.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 29. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 19
  • 9
  • 8
  • 8
  • 6