Koukalová & Konečný: Dominiku, to byla jediná možnost. Proti Me Too nikdy nevyhraješ

Už nějaký pátek kolovaly informace o tom, že se na Dominika Feriho, poslance za TOP 09, chystá velká kauza, nakonec to ven k našemu překvapení vynesly portály Deník N a Alarm, které přinášejí svědectví několika dívek o tom, jak si Feri pletl politickou kariéru s tou playboyovou. Mysleli jsme, že Feri to položí tak do dvou dnů, ale byl rychlejší, stalo se to už za několik hodin po vypuknutí skandálu a za to má od nás poslední palec, neboť jsou to závažná obviněná, a i když pro ně není zatím jediný důkaz, tato doba je tak „vypsychovaná“ i kvůli hnutí Me Too, za něž se Feri postavil, že absolutně neměl šanci se z toho dostat a bylo to jediné možné řešení, jak zachránit koalici Spolu. Možná už je pozdě.

Musíme přiznat, že i když jsme toho o Ferim slyšeli hodně, zejména o jeho vztahu k ženám, tohle nás dost překvapilo. Než se obvinění dostala do médií, předcházela tomu docela řízená diskuze na Twitteru, kde se množily výpovědi dívek, které měly nějakou zkušenost s Ferim nebo zaslechly něco na fakultě. Vznikl typický lavinový efekt, kdy jedna poškozená po letech něco řekne, jiná to potvrdí, k nim se přidají další a už z toho není cesty ven. I autoři obou „vykopávacích“ článků přiznali, že je k sepsání inspirovala tato twitterová vlákna, dotyčné dívky si dohledali a ony jim podaly podrobnější svědectví.

O bohémském životě Dominika Feriho už mluví nějakou dobu celá Praha, dokonce i Bářin kadeřník něco slyšel a my jsme se spolu před dvěma lety vsadili, že to, co jednou Ferimu zlomí vaz, budou holky, protože na to, aby kradl v politice, je ještě moc mladý.

Vy, co nás pravidelně čtete, víte, že se ke kauze Me Too vyjadřujeme velmi kriticky, odsuzujeme veškerá obvinění bez důkazů a dost přísně se díváme na aktivisty, kteří připravují hovadiny jako souhlas k sexu a kopou tím jámu normálním lidem, co si zkrátka chtějí jen užívat života. I když se ale v případě Dominika Feriho jedná zatím o obvinění bez důkazů, hned bylo jasné, že tohle je začátek Feriho konce a je úplně jedno, jestli někoho opravdu znásilnil.

Podstatou problému je to, co Dominik Feri zosobňuje. Není to jen nejmladší poslanec, ale je označován jako hybatel veřejného mínění mezi mladými lidmi a lovec nových hlasů. Feri už od začátku, co vstoupil do Poslanecké sněmovny, si jako program vytyčil to, že bude objíždět školy a besedovat, jak je politika strašně cool, že se o ni mají mladí lidé zajímat a že se do parlamentu mohou dostat stejně fajn lidé, jako byl jeden teplický kluk v žirafím pyžámku. Feri se nominoval i jako hlas v době pandemie, kdy to byl hlavně on, kdo mladým lidem vysvětloval, co se děje, a objasňoval mnohdy nelogické restrikce vlády. A konečně byl hlavní tváří předvolební kampaně koalice Spolu s heslem Mám hlas. Teď se na Feriho otáčí s otázkou: A co tam máš ještě?

Ještě má rád holky. To se o Ferim obecně ví a není to zase takový problém, protože u čtyřiadvacetiletého kluka, jemuž politická sláva stoupla do hlavy, by se dalo předpokládat, že využije příležitosti, kdykoliv to půjde. Kámen úrazu je hlavně to, že nad těmi dívkami měl morální převahu, ve školách vystupoval jako zástupce parlamentu a nemůže tyhle přednášky používat jako balírnu, ani kdyby na něj ty dívky během jeho výstupu hleděly jako na svatý obrázek.

Feri má právo na to, aby se obhájil, stejně tak mají zneužité dívky právo vznést svá obvinění a předložit důkazy, i když se můžeme, jak chceme, podivovat tomu tvrzení, že dívky nešly na policii, protože se bály vlivu Dominika Feriho, řadového poslance z Teplic s mlékem na bradě. My jsme si kdysi říkali, jak to s ním vlastně skončí, když se coby devatenáctiletý zjevil v Praze. Bylo ho všude plno, šel na každý večírek, kde hrál na klavír, a jeho značka byla: „Jsem mladý, všem se líbím a mám strašně followerů.“ To bylo velkým zásahem na mladé ego a skončilo to průšvihem jako hrom.

To, že se Feri rozhodl okamžitě skončit a rezignovat na svoji funkci poslance, je jediné možné řešení a musí se teď připravit na velmi těžké období, kdy jeho skandál může skončit i rozpadem koalice Spolu, protože už ze zákulisí KDU-ČSL se ozývají hlasy, že tohle je velký problém. Nehledě na to, že sám Dominik Feri, obrazně řečeno, podepsal kampaň Me Too a stal se jejím hlasitým zastáncem. Odteď se už bude v jejím duchu přísně hodnotit všechno, co Feri v této kauze kdy řekne, a jestliže si myslel, že ve svém prvním vyjádření to zahraje do autu tím, že se k něčemu přizná a ostatní označí za lež, rovnou mu vzkazujeme, že takto to nefunguje. Tím, že se celá kauza přenesla z Twitteru na titulní strany, se otevřela stavidla dalším svědectvím a časem se objeví fotky a nahrávky, kdy zkušený matador by ti v tomto momentu poradil: Kámo, rychle to zabal, než to bude ještě horší, je to na stole, a dokud se to nesmázne, v politice nemůžeš dál pokračovat.

Což Feri pochopil rychle. Chápeme, Dominiku, že jsi naštvaný, ale prosím tě, netahej tu věc k soudu, ale přijmi to jako fakt a ponaučení, nad Me Too se nedá vyhrát. Sám ses přihlásil k tomu, že toto hnutí legitimizuje jakékoliv obvinění i bez důkazů a důrazně varuje před zpochybňováním všech, kdo ta obvinění vznesou.

Sorry, ale jsi dítě, jež požrala jedna revoluce, a zřejmě se staneš prvním českým politikem, mimo jiné nadějnou tváří evropského časopisu Politico, který se objeví v zahraničních mediích v souvislosti s něčím, co sám podporoval.

Teď se ukáže, Dominiku, kdo je doopravdy SPOLU s tebou. Tím, že jsi to položil, to teprve začíná.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:52 středa 22. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 227
  • 24
  • 22
  • 13
  • 7
  • 4