Hospodská rvačka, nebo rasový útok? Výpovědi Feriho a údajného útočníka se rozcházejí

Z napadení poslance Dominika Feriho se stala kauza, která dělí veřejnost na dva tábory. Jedni se za exotického politika staví a odsuzují údajně politický a možná i rasový útok na jeho osobu, podle dalších ale nemusí být vše zdaleka tak, jak to vypadá. V diskuzích se objevují dokonce svědectví, podle nichž se incident odehrál jinak, než ho Feri prezentuje. A svědectví samotného poslance a jednoho z mužů, kteří ho měli napadnout, se zásadně rozcházejí!

Jak přesně probíhal nedělní incident na přehlídce vín v Boršicích, který několika ranami do hlavy i jednou tržnou ranou na zádech odnesl poslanec za TOP 09 Dominik Feri? Původně se mělo za to, že šlo nepochybně o napadení kvůli jeho politickým názorům.

To se ovšem nyní nezdá být tak jednoznačné. V internetových diskuzích se objevují komentáře údajných očitých svědků, podle nichž útok vůbec nebyl veden proti Ferimu. Ten se měl pouze připlést do probíhající hospodské rvačky. A příliš toho neříkají ani svědectví jak samotného Feriho, tak i Vladimíra Hromádka, který ho měl společně se synem napadnout a zbít. Obě verze se totiž zásadně rozcházejí.

Podle Feriho rozhodně o hospodskou rvačku nešlo, byl prý napaden pro svoje politické názory. Zaútočit na něj měl podle všeho mladík Vojtěch H.

„Pro mě to hospodská potyčka nebyla, protože hospodská potyčka má základ a příčinu v nějaké situaci, která se tam odehraje. Třeba popálil jsi mě cigaretou, vylil jsi mi pivo, předběhl jsi mě ve frontě. Ale tam k ničemu takovému nedošlo. Ten člověk, bez toho, abych se s ním bavil, aniž bych ho kdy v životě viděl, tak za mnou přišel, ještě se ujistil, jestli jsem skutečně Feri, a bez jakékoliv větší debaty mě napadl. To znamená, že ten motiv, jediný, který jsem tam kdy spatřil a který tam spatřuji i teď, je politický,“ popsal politik v rozhovoru pro DVTV.

Dominik Feri, nejmladší poslanec Česka

S tím ale nesouhlasí otec údajného útočníka Vladimír Hromádko, který se do potyčky zapojil následně.

„Pan Feri tam v tu chvíli nebyl jako politik. Dva ovínění chlapci si prostě vyměňovali názory. Všichni tam měli popito a prostě nějaká ta komunikace, která asi nebyla příliš přátelská, se vyvinula. (...) Já jsem stál trochu bokem. Samozřejmě že mi došlo, že je tam nějaká potyčka, protože ta skupina kolem pana Feriho, asi šest až osm chlapců, se prostě sesypali na syna a začali je od sebe trhat, aby se neprali. Já jsem mu chtěl pomoct,“ řekl Hromádko FTV Prima.

Podle Feriho mělo napadení jednoznačně politický a možná i rasový podtext. Jeden z údajných útočníků ale tvrdí opak.

Mluví se dokonce o tom, že měl celý incident rasový podtext. Samotný Feri si netroufá něco takového říct, odkázal ale na několik svědectví, podle nichž skutečně rasistické nadávky padaly.

„Svědecká výpověď hovoří o tom, že tam něco takového zaznělo. Že negři nejsou lidi nebo že nepatří do politiky. Ale opravdu upřímně nevím, dostával jsem rány do hlavy, na chvíli jsem vůbec netušil, co se děje. Nevím, nedělám z toho žádný rasistický útok nebo něco takového, snad férově o tom říkám, že ‚prý něco‘, a tak o tom hovořím, než rozhodne policie,“ prohlásil Feri.

Vladimír Hromádko se ovšem spekulacím o rasovém motivu brání, prý jsou vůči němu a jeho synovi nefér. Na ochutnávce vín prý byli i studenti například z Jamajky a dalších exotických zemí, přičemž nedlouho před incidentem se prý Hromádko se synem dokonce bavili se studentem z Indie.

„My jsme se na tom koštu bavili u stolu s klukem z Indie, který vypadá etnicky úplně stejně jako pan Feri, takže tady ten rasový podtext je vůči nám nefér,“ řekl Hromádko.

Záhadná řezná rána

Velký humbuk je také kolem řezné rány, kterou Feri při rvačce utrpěl. Samotný poslanec vypustil informaci, že na něj někdo z útočníků vytáhl nůž, prý mu to říkali pracovníci záchranné služby, kteří ale při incidentu vůbec nebyli. Pokud by skutečně muži útočili řeznou zbraní, celá situace by nabrala úplně jiný rozměr. Klidně by se totiž mohlo jednat i o pokus o vraždu.

Jak Feri k řezné ráně přišel, je záhadou.

Do redakce Expres.cz ale již včera přišel e-mail, v němž údajný svědek incidentu tvrdí, že se Dominik Feri řízl o parapet. Jak se zdá, sám Feri začal z úvah o útoku nožem raději pomalu couvat.

„Sám nevím. Když tam přijeli saniťáci, tak říkali, že to bude asi od nože. A pak v nemocnici mi řekli, že to mohlo být od skleničky, od lahve nebo třeba od nějakého ostrého parapetu či hromosvodu. To musí vyšetřit policie,“ prohlásil Feri.

Situaci nyní prověřuje policie, která zatím nikoho neobvinila. Expres kontaktoval mluvčí uherskohradištské policie Milenu Šabatovou, podle níž zatím k žádnému posunu ve vyšetřování nedošlo.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:31 čtvrtek 22. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 18
  • 15
  • 14
  • 14
  • 9