Pekarová popsala hodiny před bouří: Feri o článku věděl dopředu, sešla se celá TOP 09

Měl být volebním esem a lákadlem pro mladé voliče, místo toho ale vrhl Dominik Feri na svou TOP 09 stín. Když měl vyjít článek s obviněním, že sexuálně obtěžoval a znásilnil několik dívek, zavládla v poslaneckém klubu evidentně divoká atmosféra. Jak popisuje šéfka Markéta Pekarová Adamová, nejprve situaci řešila přímo s Ferim, pak svolala všechny kolegy z Poslanecké sněmovny. Zřejmě právě na tomto jednání se dohodl definitivní konec historicky nejmladšího poslance.

Vše začalo spekulacemi na sociálních sítích, ty si ještě Dominik Feri mohl dovolit přejít bez povšimnutí. Pak se ale serveru A2larm a Deníku N ozvaly ženy, které mladý politik podle jejich slov znásilnil.

Když pak Ferimu přišly otázky z redakcí, věděl, že je zle. Celou věc proto probral s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. A ta týdeníku Respekt popsala, jak hodiny před bouří uvnitř strany vypadaly.

„První reakce (Feriho) byla, že ta nejzávažnější obvinění, na která se ho novináři ptali, jsou nepravdivá. V tu chvíli jsme já ani on přesně nevěděli, co vše v tom článku bude. Dominik dostal dopředu poměrně detailní otázky, z nich šlo samozřejmě usuzovat, že obvinění nebudou banálního charakteru. Když mi je ukázal a já si je přečetla, ptala jsem se ho, jestli něco z toho učinil tak, jak je to popisováno. Tvrdil, že nic z toho, k čemu mezi ním a ženami došlo, nebylo bez jejich souhlasu,“ popsala Pekarová.

Jako šéfka strany pak svolala schůzi poslaneckého klubu. A na ní celou událost probrala s kolegy. Feri se jednání nezúčastnil.

„Chtěla jsem všechny přítomné kolegy, kteří zrovna byli v Poslanecké sněmovně, informovat o tom, k čemu došlo, říct jim, že ten článek brzy vyjde. Proto jsme se sešli. Sdělila jsem jim, že obsahem článku budou pravděpodobně závažná nařčení,“ vysvětlila Pekarová.

Poslanec Dominik Feri končí coby poslanec TOP 09 a v nadcházejících volbách už nebude kandidovat.

Šéfka strany prý měla smíšené pocity, Dominik Feri byl v kanceláři jejím parťákem tři roky. Ostatně mu nejprve vyjádřila podporu a označila ho za přítele, což někteří kritizovali.

Když ale článek vyšel, na bratříčkování nebyl čas. 

„Po publikování článku jsme spolu řešili hlavně politickou rovinu celé věci. Já jsem jej později požádala o to, aby rezignoval na svůj poslanecký mandát a odstoupil z kandidátky do podzimních parlamentních voleb. Zareagoval na to okamžitě, nelicitovali jsme o tom ani vteřinu. Říkal, že si je vědom, že jeho pozice je neudržitelná, byť popíral věci, které mu byly kladeny za vinu,“ řekla Pekarová, jak se věci měly.

Aktuálně už Dominik Feri není ani členem TOP 09. V souvislosti se vznesenými obviněními ho již vyšetřuje policie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:06 úterý 5. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 142
  • 25
  • 9
  • 7
  • 6
  • 5