Pirát, který rozjel bouři kolem Feriho: Sám jsem byl znásilněn, říká aktivista Kryštof Stupka

Dominik Feri čelí obvinění ze znásilnění či sexuálního nátlaku vůči několika dívkám, složil poslanecký mandát a o další již usilovat nebude. Namísto toho je vyšetřován policií. Jak to všechno začalo? Už od 17. května se sociálními sítěmi šířily zkazky o tom, že existuje celá řada dívek, které si s Ferim zažily své. Pandořinu skříňku ale otevřel dokořán nejspíše až LGBT aktivista Kryštof Stupka. Člen Mladého pirátstva, který je prý sám obětí znásilnění.

„Nechci ho (Feriho) z ničeho obviňovat, ale vždycky potkám nějakou holku a ta řekne: ‚Ty jsi v topce? Znáš Dominika Feriho? Po mně chtěl, abych mu ho vykouřila.‘ Jsou to desítky, ne-li stovky historek,“ stojí ve zprávě, kterou na Twitteru sdílel Kryštof Stupka a jejíž autorkou má být bývalá členka TOP 09.

Stal se tak zřejmě prvním, přinejmenším jedním z prvních, kdo na stůl položil hmatatelný důkaz, že se o Feriho nevhodném chování k ženám nese nekonečné množství historek.

A také se Stupka stal zřejmě první osobou, která Feriho vyzvala k vyjádření.

Není to náhoda, problematice sexuálního násilí a zneužívání se Kryštof Stupka věnuje dlouhodobě. Je označován a i on sám sebe označuje za LGBT aktivistu. 

Často je prý terčem nenávistných útoků.

Angažuje se také politicky, je členem Mladého pirátstva, což je mládežnická organizace Pirátské strany. 

V zápisech ze schůzí Mladého pirátstva Stupka figuruje pravidelně. Často se na nich potkává třeba s poslancem Vojtěchem Pikalem či europoslankyní Markétou Gregorovou.

Organizace je s „dospělými“ Piráty v úzkém kontaktu, debat ohledně nedávné změny názvu na inkluzivnější a všem pohlavím otevřené „pirátstvo“ se účastnil třeba i další poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Kryštof Stupka na pochodu Prague Pride

Motivace Kryštofa Stupky bojovat proti sexuálnímu násilí, kdy například Feriho kauzu i nadále komentuje a odsoudil třeba „pochvalné“ vyjádření koalice Spolu na rezignaci mladého poslance, je zjevná.

„Osobně znám dvě jména a o dalších případech (Feriho sexuálních útoků, pozn. red.) vím zprostředkovaně. Jak jsem psal na Twitteru, jedná se o zdroje z TOP 09 a právnické fakulty. Všechny se ale bojí jít s případem ven, to chápu. Sám jsem si tím prošel a nikdy jsem jméno muže, který mě znásilnil, nikomu neřekl,“ uvedl nedávno Stupka pro CNN Prima News.

Kromě toho, že se stal sám obětí sexuální útoku, je prý mladý pirát dennodenně vystaven verbálním útokům a vyhrůžkám kvůli svému vzhledu a orientaci.

„Sám jsem queerfobní hate speech vystavený denně a párkrát jsem zažil i útoky a násilné výhrůžky. A je to fakt strašné. Nikdo si nezaslouží se bát nebo cítit bezmoc kvůli své identitě,“ napsal Stupka nedávno.

Kryštof Stupka

Také sdílel screenshoty nejrůznějších urážlivých zpráv, které mu chodí převážně od anonymů.

„Tady jen mých pár ‚oblíbených‘, ale také se mi stává, že se někdo vykloní z okna auta, plivne si a zakřičí děvkonebo buznoa podobně. Nebo mi píší do zpráv či na Instagram, že se mám léčit,“ píše Stupka.

Obvinění vůči Dominikovi Ferimu postupně nabyla reálných obrysů, Deník N a server A2larm přinesly svědectví dívek, které měl dosud nejmladší poslanec znásilnit či je i přes jejich nesouhlas nutit k sexu. Případem se tak zabývá i policie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:12 pátek 24. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 143
  • 57
  • 18
  • 17
  • 14
  • 6