Dominik Duka: „Umazanými kříži na fotce to začíná, reálnými to může skončit!“

Kardinál Dominik Duka se vyjádřil ke kauze umazaných křížů na reklamním letáku obchodního řetězce Lidl, která rozvířila internetové vody v Česku na začátku měsíce. Ačkoli si řada lidí myslí, že to není tolik důležité, vyvolává to v duchovním velké obavy. Proč?

O skandál se na začátku září postaral obchodní řetězec Lidl, který použil ve svém letáku fotografii kostela řeckého ostrova Santorini, avšak umazal z jeho věží kříže, aby se náboženská symbolika někoho nedotkla. Tento krok byl veřejností odsouzen jako neúcta ke křesťanským tradicím, ze kterých vzešla česká kultura, a to i přesto, že je Česko jednou z nejateističtějších zemí na světě. 

I přesto se však najdou tací, kteří mají pocit, že o nic závažného nejde, a z obav druhých mají legraci. Takovou zkušenost má také kardinál Dominik Duka. „Dost lidí se mi posmívá, že se starám o obal na brambůrky a jiné výrobky,“ uvedl na svém facebookovém profilu. „Zdaleka si nemyslím, že své pocity přeháním, když píši, že vše může začít odstraňováním křížů na fotografiích a končit odstraňováním křížů skutečných,“ varoval duchovní. 

„Je to právě mé stáří a zkušenosti, které mi říkají, že leccos podobného jsem už zažil. Moji mladí oponenti ani netuší, jak se modlím, abych se mýlil, a jak bych byl rád, kdyby se vývoj v Evropě a ve světě ubíral dobrým a lidským směrem,“ sdělil Dominik Duka. „Vyrůstají nové generace aktivistů, kteří se budou lidem snažit říkat, co si správně myslet, čemu věřit, a budou se jim snažit zajistit to pravé štěstí, tak jak oni si ho představují,“ varoval.   

Nezbývá tak než doufat, že jsou obavy Dominika Duky zbytečné a s lidstvem to přece jen tak špatné není. To ovšem záleží na každém z nás.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:43 sobota 13. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 4
  • 4
  • 3
  • 2
  • 2