Osvalený karatista, potomek českých Židů, lovec nacistů. Británii teď vede sympaťák Raab

Borise Johnsona skolil koronavirus a aktuálně je léčen dokonce na jednotce intenzivní péče. Řízení země tak dostal na starost ministr zahraničí Dominic Raab. A ten za sebou má mimořádně zajímavý příběh. Jeho otec se narodil v Československu, odtud ale musel jako Žid prchnout před nacisty. Sám Raab byl na škole osvaleným přeborníkem v karate. A než se dostal na vrchol britské politiky, věnoval se třeba lovu válečných zločinců!

Ač nakažen koronavirem, snažil se Boris Johnson z premiérského sídla na Downing Street vést Británii naplno. Jenže pak se jeho stav zhoršil a nyní musí být léčen na jednotce intenzivní péče. A tak dostal vládu do rukou jeho kolega, ministr zahraničí Dominic Raab (46).

Na pohled nenápadný sympaťák za sebou má mimořádně zajímavý příběh. A dokonce s českou stopou, narodil se totiž československému Židovi Peteru Raabovi, který byl nucen ze země prchnout před hrůzovládou Adolfa Hitlera. Právě v Británii se pak usadil.

Část Raabových předků zemřela v koncentračních táborech.

Dominic Raab se v mládí vrhl na studium práv. A byl mimořádně úspěšným studentem, prošel vyhlášenými univerzitami v Oxfordu a Cambridgi.

Kromě toho mu ale náramně šlo i karate, ve kterém si dokonce vysloužil černý pásek. Při pohledu na dobové fotky osvaleného politika v tílku se ani není čemu divit.

Takto dříve vypadal Dominic Raab.

Jako právník pak pracoval na zvučných postech, zejména pro ministerstvo zahraničí, kterému dnes šéfuje. Dokonce se na britském velvyslanectví v Haagu věnoval stíhání válečných zločinců, kterým rozhodně měl co vracet.

Pak už se začal postupně probíjet do politiky. Opět úspěšně. Do vlády si ho před Johnsonem vytáhl už premiér David Cameron i jeho nástupkyně Theresa Mayová, která ho sice později vyhodila, ale za rok zase vzala zpět.

Sympaťák Dominic Raab teď vede Británii namísto nakaženého Borise Johnsona.

Pozornost si Raab získal hlavně v době, kdy Británie tvrdě jednala o odchodu z Evropské unie. Za brexit bojoval, byl dokonce ministrem pro jeho realizaci, jenže jeho ostré postoje byly vztahům mezi Británií a EU spíše na škodu, a tak po čtyřech měsících ve funkci skončil.

Proslavil se i výroky na adresu feministek, které označil za protivné fanatičky. Postěžoval si také, že „muži pracují déle a umírají dřív, ale do důchodu chodí později než ženy“.

Rostoucí popularitu se Raab snažil vytěžit ve volbách na předsedu Konzervativní strany po pádu Theresy Mayové. Skončil ale až na šestém místě.

Podpořil ovšem pozdějšího vítěze Borise Johnsona, čímž se dostal do jeho přízně a zřejmě i proto se stal jeho pravou rukou a vedení země mu bylo nyní svěřeno.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:41 čtvrtek 6. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 20
  • 20
  • 20
  • 19
  • 19