Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šílený domácí porod: Matka ležela v krvi, otec se hádal se záchrankou o pupeční šňůru!

    Záchranáři z celé země se poslední dobou čím dál více potýkají s problematickými domácími porody. Tentokrát ti ze Středočeského kraje vyjížděli k případu silně krvácející a podchlazené ženy, která tři hodiny předtím porodila, dítě měla stále na sobě a odmítala, aby byla odstřižena jeho pupeční šňůra a vyšetřil jej pediatr. Se záchranáři se hádala ona, její známí i druh, nakonec museli dojít ke kompromisu, že pupeční šňůru přeruší partner skalpelem.

    Téma nebezpečí domácích porodů poslední dobou nabírá na síle. Může za to hned několik případů, kdy došlo k bezprostřednímu ohrožení zdraví jak dítěte, tak i matky samotné. Další takový řešili záchranáři ze Středočeského kraje.

    Ti včera odpoledne obdrželi oznámení od muže, že jeho partnerka zhruba před třemi hodinami porodila a nyní krvácí, bledne a modrají jí rty. Dodal, že dítě je v pořádku, u porodu jim prý asistovala kamarádka.

    „Poté co záchranáři dorazili na místo, nalezli na zemi ležící podchlazenou silně krvácející ženu, která byla sice při vědomí, ale vzhledem k velké krevní ztrátě byla ve vážném ohrožení: v šokovém stavu. Dítě na matčině břiše leželo stále, i po třech hodinách od porodu, spojeno s matkou pupečníkem a placenta zůstala neodloučena,“ informovala Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje na Facebooku.

    Záchranáři pak ženě začali doplňovat tekutiny, aby vyrovnali krevní ztrátu. Pak se jim ale do práce začal vkládat jak partner rodičky, tak i další dvě přítomné osoby. Rozdávali zcela neodborné rady a trvali na tom, že musí být žena léčena jen doma a dítěti nesmí být přerušena pupeční šňůra.

    Velmi bizarně a skandálně pak zní, že záchranáři museli s matkou dojít ke kompromisu.

    „Záchranáři se snažili rodičku přesvědčit, aby dovolila aspoň uskřípnout pupečník, neboť stav bez ošetření by po takové době mohl ohrozit zdraví novorozence. To se jim nakonec povedlo a došli k jakémusi kompromisu, že pupeční šňůru přeruší skalpelem sám partner ženy. Pacientka odsouhlasila následně i transport do spádové nemocnice. Ani to ale nebylo jednoduché, protože poté se rozvinula další debata, neboť odmítala, aby byl novorozenec vyšetřen pediatrem a aby bylo dítě například omyto,“ popisuje zdravotní služba.

    Status ZSS Středočeského kraje

    Záchranáři upozorňují na to, že domácí porody jsou jednoznačným ohrožením zdraví matek a dětí. Podobné případy mohou končit a často i končí tragicky, což ale naštěstí není tento případ.

    „Včerejší případ nakonec díky záchranářům dopadl dobře, a přestože pacientka i lidé z jejího okolí domácí porod nepřiznali a tvrdili, že šlo pouze o překotný porod, vzhledem k následným událostem a časové prodlevě mezi porodem a telefonátem zůstává nad tímto výjezdem pachuť domácího porodu, který by bez jakýchkoliv pochyb tentokrát ohrozil život rodičky,“ zakončila ZZS Středočeského kraje.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:51 sobota 18. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      108
    • Super
      45
    • Cože
      45
    • Trapas
      43
    • Haha
      39
    • Sladký
      37
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...