Kdo ti to poradil, vyděračko? Malá Syřanka (7) na Twitteru sklízí drsnou kritiku

Je jí teprve sedm let, i tak se ale Syřanka Bana Alabed stala internetovou senzací. Svůj twitterový účet plní fotografiemi rozbombardovaného rodného Aleppa a popisuje, kolik jejích kamarádů a spolužáků umřelo. Jenže: dojemný profil ve skutečnosti řídí dívčina matka. Její nejnovější příspěvek vzbudil bouřlivé reakce.

„Tohle je dům mojí kamarádky. Je úplně zničený a ona je mrtvá,“ nebo „Čtu si knížku, abych zapomněla na válku.“ Dojemně laděné twitterové příspěvky Bany Alabed z Aleppa dostávají svět do kolen.

Teprve sedmiletá Syřanka na sociální síť nahrává video a foto vzkazy přímo z centra zuřící války. Snímky rozkošné dívenky, stojící uprostřed trosek města, se ale nyní staly terčem kritiky.

Jenže; všechny příspěvky vymýšlí a přímo nahrává dívčina matka Fatemah. Soudci z internetu ji okamžitě obvinili, že nevinnou tvář své dcery využívá k prosazování vlastních zájmů.

Nejnovějším příspěvkem je totiž fotografie Bany, jak v rukou třímá ceduli s nápisem „Pane Putine, pane Assade, přestaňte nás, prosím, bombardovat.“

„Čtu si, abych zapomněla, že kolem zuří válka.“ Dojemné příspěvky na Banině Twitteru nyní narazili na cyniky.

„Ne, madam, vy přestaňte zneužívat vlastní děti k propagandě!“ napsal uživatel Twitteru pod inkriminovaný obrázek. „Vsadím se, že se tu nikdy neobjeví fotky toho, co ve městě dělají rebelové,“ popíchl ženu jiný člověk.

Banina matka se brání tím, že od začátku s dcerou přiznávaly, že jde o jejich společný účet. V popisku profilu sice stojí, že „Bana a její matka přinášejí svědectví...“, to se tam ale objevilo až po kritické spršce.

Matka a dcera se prý společně domluvily se, že chtějí světu ukázat, v čem musí žít, a proto celá věc vznikla. O rebelech v žádném jejich příspěvku nepadlo ani slovo.

Není to poprvé, co syrské děti nutí svět k slzám a zvýšené pozornosti. Nedávno internet obletěla drsná fotka chlapce, který přežil bombardování. Prázdný výraz, krev, špína.

Situace v Aleppu je palčivým tématem. Mluví se o tom, že Assadovy jednotky záměrně bombardují civilisty, aby donutily vůdce rebelů k rezignaci. Zároveň se neustále objevují spekulace, že tamní vláda v Sýrii používá chemické zbraně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:28 sobota 28. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 95
  • 21
  • 20
  • 20
  • 16
  • 11