Osmiletá dívka si zlomila nos a odtrhla bradu. Učitelka neudělala nic!

Na otřesný případ chování učitelky upozornila matka teprve osmileté holčičky z Blatné. Její dcera ve škole spadla asi z metrové výšky na obličej, třídní učitelka však dívce nezavolala žádnou pomoc, místo toho jí prý vynadala a s krvácením ji nechala pokračovat ve vyučování. Pozdější vyšetření ukázalo, že dívka utrpěla zlomeninu nosu a měla bradu odtrženou od čelisti!

„Má osmiletá dcera chodí do 3. B na ZŠ Jana Amose Komenského v Blatné. V pondělí měla ve škole úraz, a nejenže jí její třídní učitelka neposkytla první pomoc, ale k tomu mi ani nezavolala, abych jí pomoc alespoň mohla zajistit já,“ začíná příspěvek paní Martiny, který po Facebooku sdílejí tisíce lidí.

„Dcera spadla z více než metrové výšky přímo na hlavu, na obličej, pád dokonce ani nemírnila rukama, jelikož je měla schované v mikině mimo rukávy (po výkladu paní učitelky o dětech, které se rodí kvůli vlivu léků proti bolesti užívaných během těhotenství bez rukou nebo bez nohou. Je to vůbec vhodné, říkat takové věci osmiletým dětem?),“ vysvětluje, jak ke zranění došlo.

Podle Martiny učitelka nejenže dceři neposkytla pomoc, navíc se měla naprosto nezodpovědně chovat i nadále.

 „A co udělal pedagog školený na situace, kdy se žákovi něco podobného přihodí? Navíc pedagog s letitou učitelskou zkušeností, pedagog, který dlouhá léta doprovází žáky na lyžařské výcviky? Zavolala paní učitelka záchrannou službu? Ne! Zajistila dcerce lékařské vyšetření? Ne! Zavolala na kontakty uvedené v žákovské knížce, které tam jsou právě pro tyto účely? Ne!“ rozčiluje se.

Ve statusu dále uvádí, že se učitelka ani nešla na místo nehody podívat, ačkoliv dcera plakala a z obličeje se jí řinula krev. Tu prý dokonce musela uklízet její spolužačka!

„Paní učitelka dceři akorát vynadala, řekla, ať si znovu vypláchne ústa vodou, podívala se jí do pusy, zhodnotila, že jí nic vážného není, a posadila ji do další hodiny s tím, ať má chvíli hlavu zakloněnou,“ popisuje Martina, kterou zaráží i to, že se jí učitelka nesnažila dovolat či sehnat záchranku.

Poslala prý pouze SMS zprávu, v níž oznámila, že dcera krvácí ze rtu a z nosu, ale že zvládne pokračovat ve vyučování až do konce. Pouhá zpráva ale Martinu nedokázala vzbudit, protože právě dospávala noční směnu.

Dívka si po pádu zlomila nos a odtrhla si bradu od čelisti.

Osmiletá dívenka tak i přes krvácení ve škole zůstala ještě další dvě hodiny. Až poté pro ni přijel přítel Martiny, který si všiml, že vůbec nevypadá dobře. „Když přišla ve stavu, který můžete posoudit na fotkách, domů, hned jsem viděla, že nos má aspoň dvakrát takový a celý do fialova. Pod dolními zuby pod dásní měla navíc odhalenou čelist!“ popisuje matka.

S přítelem proto dívku odvezli k doktorovi. Ten při vyšetření zjistil, že má zlomený nos a odtrženou bradu od čelisti!

Bradu měla odtrženou od čelisti.

Pusa byla navíc tak poraněná, že si ji doktor netroufl zašít a poslal rodinu ke stomatochirurgovi do Českých Budějovic. Dívka se tak zákroku dočkala až po několika hodinách.

Učitelka podle školy nepochybila

K události se již vyjádřila ředitelka školy Jana Krapsová. Incident prý prošetřila a došla k závěru, že se učitelka žádného pochybení nedopustila. 

„Bezprostředně po úrazu děti přítomné ve třídě přivolaly třídní učitelku, ta žákyni, která měla potřísněný nos a ústa krví, odvedla na záchod a pomohla jí za přítomnosti učitelky vykonávající o přestávce na patře dohled umýt se, aby mohly zjistit, jaká zranění utrpěla,“ vysvětluje.

Takhle dívenka dopadl po pádu.

Je zarážející, co učitelky vedlo k závěru, že je pomlácená a krvácející dívka, které pak lékaři zjistili taková poranění, vlastně v pořádku. 

„Žákyně měla naražený nos a spodní ret, po umytí k dalšímu krvácení nedocházelo. Učitelka matku žákyně bezprostředně poté informovala SMS o úrazu, nikdo však na tuto zprávu nereagoval. Žákyně se při poslední vyučovací hodině výtvarné výchovy běžně zapojila do výuky. Při hodině byla průběžně kontrolována učitelkou, která sledovala její zdravotní stav. Žákyně si na nic nestěžovala,“ popisuje Krapsová.

Zcela v pořádku podle ní je i to, že o stavu dívky učitelka informovala její matku pouze zprávou o tom, že její dcera krvácí z nosu a z pusy. „Paní učitelka žákyni ošetřila na základě vyhodnocení jejího aktuálního zdravotního stavu a informovala matku SMS (ve školním řádu není určen způsob informování např. telefonicky, jak požaduje matka žákyně),“ napsala.

Ředitelka také prozradila, že zraněná dívenka bude odškodněna pojišťovnou. Zároveň však vyjádřila zklamání nad tím, že „matka zprávou na Facebooku vyvolala jednostrannými informacemi velmi nepřátelskou diskuzi vůči paní třídní učitelce i škole. Naštěstí diskuzi na Facebooku již zastavila, avšak negativní stanoviska přetrvávají“.

„Škola se tím cítí velmi poškozena, a pokud budou tyto útoky pokračovat, nelze vyloučit, že zváží přiměřenou obranu,“ dodává na závěr.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:58 sobota 21. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 16
  • 13
  • 10
  • 10
  • 9