Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Třicet let po vraždách: Kopáčův dům srovnali se zemí! Kde zabili Katovského a kde Meiera?

    Expres navštívil místa, která jsou spjata s nechvalně proslulými orlickými vrahy. Jak to dnes vypadá na místech vražd? | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

    Spadla klec, vrazi skončili v poutech. Poslední díl seriálu Devadesátky vygradoval velkolepým uzavřením orlického případu, který kriminalistům dělal vrásky na čele několik let. Klíčem k vyřešení bylo najít si nejslabší článek orlické party a rozvázat mu jazyk. Volba padla na Karla Kopáče, který skončil psychicky zlomený na invalidním vozíku, samotný šéf gangu kriminalistům do nejmenších detailů popsal, jak a kde došlo k vraždám obětí i likvidaci jejich těl. Redakce Expres.cz na osudná místa zřejmě nejznámějšího kriminálního případu v historii Česka vyrazila, aby zjistila, jak vypadají po třiceti letech od chvíle, kdy ze zbraně Ludvíka Černého padl první výstřel.

    Místo vraždy Aleše Katovského

    Za deštivého dne 5. dubna 1991 se začala psát historie nechvalně proslulého orlického gangu. Jeho šéf Karel Kopáč ušil boudu na podnikatele Aleše Katovského, kterému dělal ochranku, společně s vrchním katem Ludvíkem Černým.

    Katovský se v Rudné, kolem níž se celý příběh točí, sešel s Černým za účelem údajné směny valut. Ty u sebe ale Černý ve skutečnosti vůbec neměl. Plán byl obchod odpískat a nechat se odvézt Katovským zpátky do Prahy. Po cestě ho požádat, aby zastavil, a popravit ho.

    Katovský ale tušil, že má Černý něco za lubem, a tak na Kopáče špitl, aby ho hlídal. Sám Kopáč raději Černému naznačil, že se akce ruší. Jenže o tom Černý nechtěl ani slyšet, vše proto vzal do vlastních rukou. Když posádka míjela železniční přejezd v místě, kde se ulice Na Radosti mění v Plzeňskou, autem se ozval ohlušující výstřel.

    Na tomto místě Ludvík Černý popravil Aleše Katovského ve chvíli, kdy řídil.

    Kopáč se zmohl na výkřik „Co děláš, ty hovado?“, pak ale musel jednat. Katovskému padla hlava na volant a bezvládná noha sešlápla plyn. Auto vjelo do protisměru a málem narazilo do autobusu. Jen se štěstím se Kopáčovi a Černému podařilo převzít řízení.

    Katovský byl první obětí, která pak skončila na dně Orlické přehrady.

    Kunův sklep, místo vraždy Leorenta Lipoveciho a likvidace těl

    Vražda Katovského byla zbrklá, nedokonalá, provázely ji hádky o způsobu likvidace těla. To skončilo zabalené v pletivu.

    Vražda kosovského přistěhovalce Leorenta Lipoveciho už měla „profesionálnější“ parametry.

    Kopáč ho vylákal na obchod se zbraněmi, po kterých Lipoveci toužil. Místem předání byl sklep u Vladimíra Kuny. Když všichni otevřeli kufr, aby se podívali na jeho obsah, Černý se měl k Lipovecimu přiblížit zezadu a ranou do hlavy ho popravit.

    Podle Kuny i Kopáče pak vyskočil, zakmital nohama a řekl nechvalně proslulou větu „To jsem ale čtverák“. Kuna už měl mít podle Kopáče dlouho dopředu připravený sud, do kterého oběť strčili, zalili louhem, víko pak zavařili a opět zamířili k Orlíku.

    Takto vypadal dům Vladimíra Kuny.

    Dnes byste do poměrně honosného a zrenovovaného domu neřekli, že se právě zde nacházela jakási základna orlického gangu. A že tam bydlel na pohled ne zrovna bystrý a snadno zmanipulovatelný Vladimír Kuna, který měl ve sklepě na starosti likvidaci těl.

    Levá část dvojdomu, právě ta, kde měli orličtí vrazi řádit, se pyšní dobře upravenou zahradou, novou fasádou a moderní brankou s kamenitým plotem. Hned vedle něj se nachází dětské hřiště.

    Dům, ve kterém žil Vladimír Kuna a v jehož sklepě orličtí vrazi likvidovali těla. Jednu popravu zde také zabili, šlo o Leorenta Lipoveciho.

    Okna do sklepa, kde se dobře známé hrůzy odehrávaly, jsou zašpiněná a dovnitř prakticky není vidět. Jako by snad právě sklep byl jedinou částí domu, kterou noví majitelé nechali napospas osudu.

    „Kunu si matně pamatuji, byl to takový mladý a nenápadný kluk. Působil slušně. Nemohla jsem tomu uvěřit, když se tu rozkřiklo, co prováděl. Doteď mi z toho naskakuje husí kůže,“ vzpomíná starší žena, která v Rudné bydlí od mládí.

    Okna do sklepa, ve kterém došlo k Lipoveciho vraždě a také k likvidaci těl.

    Dům Karla Kopáče zmizel

    Sotva o 800 metrů dál od Kunova domu bydlel samotný šéf party Karel Kopáč. 

    Právě ve svém domku spřádal vražedné plány a právě tam se taky odehrálo velké finále v podobě Kopáčova zatčení, kdy s ním elitní vyšetřovatel Josef Doucha strávil několik hodin, než Kopáč, do té doby hrozící sebevraždou, ztratil ostražitost a skočil po něm jeden z členů zásahové jednotky.

    Takto vypadal dům Karla Kopáče.

    Noví majitelé se rozhodli, že dům kápa orlické party srovnají se zemí. Místo něj už na pozemku vyrostl nový, o poznání modernější domek. 

    Všechny stopy po Kopáčovi ale nezmizely, například kamenná zídka, plot i vchodová branka vypadají pořád stejně.

    Dům Karla Kopáče už neexistuje, plot ale zůstal stejný.

    „Kopáče jsem neznala, přistěhovala jsem se až v době, kdy už byly orlické vraždy odsouzeny. Moc se tu o tom nemluví. Ale tamhle za rohem, tam bydlel Petr Kott z té Rathovy kauzy, jak měl ve sklepě schované miliony a všechny je tam zatkli,“ upozorňuje na pikantní spojení orlických vrahů se známou korupční kauzou místní žena.

    Dům, ve kterém Černý popravil Meiera

    Orličtí vrazi žili v Rudné prakticky na hromadě. A to i přesto, že jde o jinak nenápadnou vesničku se spoustou krásných vilek a rodinných domů.

    Nedaleko Kopáčova domu totiž bydlela také jeho sestra Irena Meierová. Další do party. Ta si u bratra objednala vraždu manžela Jaroslava, chtěla žít s dalším kumpánem orlických vrahů Chodounským a slíbila Kopáčovi, že až jí připadne dům, který manžel vlastníma rukama postavil, bude jím ručit za půjčku na erotický klub, který si chtěl Kopáč otevřít.

    Takto vypadal dům Ireny Meierové.

    Jenže „Karlos“ slib nedodržel. A tak se Meierová s Chodounským obrátili rovnou na Ludvíka Černého, který neváhal a do domu Meierových se vydal. Přímo na chodbě domu do Jaroslava vystřílel čtyři náboje ze samopalu Škorpion, který měl od Kopáče.

    Irena Meierová nakonec dostala deset let, nejméně z celé orlické party. Na svobodu se dostala v roce 2002 a odstěhovala se pryč. 

    Dům Meierových má novou fasádu.

    Dům, ve kterém už Meierová dávno nebydlí, prošel proměnou také. Na první pohled poutá křiklavě zelená omítka. Kopáčova sestra si změnila jméno i bydliště.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:12 pondělí 13. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Tvl
      9
    • Trapas
      5
    • Sladký
      4
    • Haha
      3
    • Cože
      3