Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Urostlí grázlové s noži a boxery! Obyvatele Řep sužuje strach z dětských gangů

    Policisté zasahovali u McDonald’s v Řepích. | foto: Facebook

    Internetem včera proběhla zpráva o obří rvačce, kterou si mezi sebou domluvily gangy mladistvých z pražských čtvrtí Smíchova a Řep. Na místě zasahovalo několik policejních jednotek i vrtulník a jen díky jejich zásahu nakonec ke střetu nedošlo. Možná si říkáte, že dělají policisté z komára velblouda a zřejmě šlo jen o dětinské dovádění, to vás ale vyvedeme z omylu. Podle výpovědí místních totiž spory mezi dvěma skupinami, které prý z velké části tvoří ozbrojení Romové, gradují, a dokonce došlo už k několika vážným napadením!

    Na jedné straně mládež z pražských Řep, na druhé gang ze Smíchova, který si říká příznačně Smíchováci. Když si na úterní odpoledne domluvily obě bandy bitku před fastfoodem, mnoho lidí zřejmě jen mávlo rukou, že jde prostě o nevychované výrůstky. Pravda je ale trochu jiná.

    Podle komentářů místních, kteří byli nejen svědky policejních manévrů v Řepích, ale také každé ráno kvůli podobným partám posílají svoje děti do školy se strachem o jejich zdraví, totiž existence dětských gangů dalece přesáhla hranice trochu ostřejší zábavy mladistvých.

    „Dnes u McDonald’s stálo okolo padesáti dětí, mezi nimi možná i ty vaše, a když přijela parta cca třiceti Smíchováků, všechny začaly panicky utíkat a následně se bály jít domů, aby je po cestě neodchytili a nezbili, jako dnes zbili dvanáctiletého chlapce, který skončil údajně se zlomeným nosem jen proto, že se zeptal, co se děje. A nebyl jediný, koho už fyzicky ohrožovali,“ napsal jeden z obyvatel Řep do facebookové skupiny, která se děním v této městské části zabývá.

    Policisté zasahovali u McDonald’s v Řepích.

    Vysoké počty, v nichž si party vzájemnou konfrontaci domlouvají, nejsou zdaleka jedinou šokující záležitostí. Někteří obyvatelé dokonce neváhají Řepy přirovnávat k nechvalně proslulým no-go zónám, tedy čtvrtím s takovou mírou kriminality, že se do nich důrazně nedoporučuje chodit turistům.

    „Děti o těchto připravovaných útocích musí vědět předem, jelikož se shluknou dohromady a společně na ně čekají. Asi mají pocit, že když jich bude hodně, ubrání se. Ale když přijede několik desítek urostlých Romů (a nejen Romů), přejde je to,“ píše se dále ve statusu, který na působení dětských gangů upozorňuje.

    Na Facebooku se také objevují ukázky konverzací, v nichž si příslušníci gangů navzájem vyhrožují, domlouvají si „férovky“ a baví se o tom, že chce gang ze Smíchova zmlátit jakousi dívku, protože na něj „projevila negativní názor“.

    Řada místních se shoduje, že partičky tvoří z velké části mladí Romové ve věku 16 až 20 let. Jedna z diskutujících také píše, že jsou někteří členové těchto gangů vyzbrojení noži a boxery. Víc možná zjistí policie, která při zásahu v Řepích několik osob zadržela.

    Několik členů gangů policisté zatkli.

    Několik jedinců si ze situace, která v – na první pohled – poklidné čtvrti panuje, dělá srandu a slovy „Dycky Řepy!“ ji přirovnává k hitu posledních týdnů, a to seriálu Most! 

    Jinak se ale drtivá většina místních bojí o svoje děti a někteří rodiče dokonce píší, že dokud se situace nevyřeší, nebudou je posílat do školy. Jak se totiž ukázalo, jakmile gangům policie velkou bitku před fastfoodem překazila, výrostci si začali domlouvat náhradní den i místo konání. Navíc se prý množí případy, kdy právě na místní školáky podobné party útočí a bezdůvodně je mlátí.

    Je třeba říct, že situace není ani zdaleka ojedinělá. Dětské gangy dělají policistům zejména pražských čtvrtí vrásky delší dobu, známá je například partička z Chodova, která si říká Chodováci a schází se v místním obchodním centru. 

    Je ale vůbec možné, aby se situace změnila, když jsou aktéři ve většině případů nezletilí a policie s nimi příliš nezmůže?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:52 pátek 28. června 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      25
    • Tvl
      24
    • Trapas
      18
    • Sladký
      18
    • Super
      17
    • Cože
      16