Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Depeche Mode v Praze vyhráli velkou šachovou partii. Ukázali lidskost a přátelství s nejoblíbenější zemí

    Tento víkend se Praha proměnila v živou galerii Depeche Mode, kde každá nota, každý vizuál, každý výkřik fanouška psal další řádek v kronice této legendární kapely. Dva večery, oba s vyprodanými O2 arenami, byly více než jen koncerty; byly to svátky společenství, které si užívalo přítomnosti svých hudebních idolů.

    Sobotní beznadějně vyprodaný koncert Depeche Mode v pražské O2 areně byl, až na pár drobných změn v playlistu, téměř stejný jako ten čtvrteční. Po ztrátě Fletchera se Gahan a Gore stali bližšími. Ačkoliv jejich hudba má temnější tóny, koncert ukázal, že milují show, melodii a zábavu. Během večera hráli své nejznámější hity s mnoha chytlavými melodiemi. Gahan skvěle zapojil publikum a Gore byl jemnější, ale jeho sólové verze písní přinesly změnu. Bylo mezi nimi vidět hodně náklonnosti, objímali se a smáli.

    „Na čem ten Gahan frčí, že je tak skvělej?“ jásal fanoušek Patrik, který si koupil lístky do klubového patra.

    Na obrazovce ve tvaru „M“ se promítal černobílý film, kde Dave Gahan a Martin Gore v kapucích hrají šachy ve stylu dvou smrťáků. Ale ve skutečnosti na pódiu dělali něco úplně jiného. Gahan se ve flitrované vestě točil, mával rukama a pak zůstal stát jako krasobruslař čekající na verdikt od rozhodčích. Byl to moment plný divadla, který ukázal, jak zajímavá a rozporuplná tahle kapela je.

    Nadšenému obecenstvu, které znalo většinu písní, nabídli Depeche Mode nejúspěšnější skladby téměř ze všech svých alb. Včetně nového „Memento Mori“, z něhož vedle „My Cosmos Is Mine“ vybrali „Ghosts Again“ a „Wagging Tongue“. Nové album Depeche Mode již propagují bez klávesisty Andrewa Fletchera, jednoho ze zakládajících členů skupiny, který zemřel v květnu 2022 ve věku 60 let. Kapela mu dnes věnovala píseň „Behind the Wheel“.

    Všichni čekali, jestli Gahan zopakuje čtvrteční moment, kdy si vytáhl z publika dívku, s níž krátce tančil. To se už neopakovalo. Nicméně Gahan reagoval na signál z publika, že někdo v první řadě má narozeniny, a zazpíval mu za doprovodu klavíru „Happy Birthday To You“. Kdo byl ten muž a proč si vybral právě jeho, není jasné, nicméně fanouškova tvář se objevila během písně i na hlavní obrazovce, a ten pak Gahanovi poděkoval symbolem srdce, které mu ukázal rukou. Tahle lidskost ukazuje kapelu v jistém smířením sama se sebou a ve víře v lepší svět, o němž zpívá Gahan v písní z posledního alba People are good (Lidé jsou dobří.)

    Moment, kdy si Gahan vybral na stage jednu dívku z publika.

    „Tento okamžik vystihuje všechno. Chci jen upřímně poděkovat vám všem za neskutečně pozitivní, milé a přející odezvy a doufám, že ta ‚závist‘ byla jen v tom dobrém smyslu slova. Nerada bych, aby někdo cítil zášť. Sny se plní,“ napsala v reakci na sociální sítě česká dívka Helena, kterou si Gahan vybral z publika.

    Na konci si Gahan a Gore užili finále s publikem a koncert skončil velkým hitem „Personal Jesus“. Ukázali, že i přes těžkosti drží kapelu pohromadě, jako by vyhráli velkou šachovou partii.

    Tento víkend v Praze byl o mnohem více než jen o hudbě. Byl to důkaz, že Depeche Mode nejsou jen kapelou; jsou fenoménem, který spojuje generace, kultury a srdce. A jak napsala Hanka, fanynka v hermelínovém kabátu, „Byl to jedinečný den. Opravdu, byl to víkend, kdy se Praha stala domovem pro všechny, kdo mají Depeche Mode v srdci.“

    A za rok se vidíme zase.

    Fotogalerie