Den poté! Jako za války! Zcela zničené vesnice, první mrtví, stovky zraněných, lidé jsou ještě v sutinách

Záběry, které nepotřebují komentář. Zdevastované vesnice, auta na stromech, minimálně tři mrtví, stovky vyprošťovacích týmů, drony, psovodi a zničené domy jako někde ve válečné zóně po bombardování. Lidé jsou stále pod sutinami domů.

„V tuto chvíli je na místě přes 100 jednotek, hlavní činnost je nyní průzkum všech oblastí za světla, abychom měli zmapováno, co se kde přesně stalo, a abychom na základě toho průzkumu mohli vytvořit další plán našich činností,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Na místě jsou podle něj dva takzvané odřady USAR týmu specializované na vyhledávání a záchranu osob ze sutin, také tři odřady záchranného útvaru z Hlučína, nachystané jsou podle mluvčího odřady také dalších šesti či sedmi krajů. Dorazí i dva ženijní odřady armády.

Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech po čtvrteční bouřce především kolem Hodonína přes 100 jednotek, na místě pomáhá těžká technika, ale i kynologové. Vyhledávají lidi v sutinách.

„Zranění se řešila především přes noc, ale máme tři obce, kde ještě probíhá pátrání v budovách, kde zranění ještě mohou být. Jde o Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Lužice,“ uvedl mluvčí.

Uvedl, že pomoc nabízí množství lidí, organizací a firem, zatěžují nicméně svými nabídkami tísňové linky. Krajský úřad by měl zřídit infolinku, kde se tyto věci budou dále řešit.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň. Nejméně tři lidé zemřeli, zraněných jsou stovky.

Premiér Andrej Babiš označil přírodní katastrofu na Hodonínsku a Břeclavsku za obrovskou tragédii. Do oblasti se v pátek hodlá osobně vydat.

Ministryně financí Alena Schillerová už v noci na Twitteru uvedla, že postižení dostanou okamžitě mimořádnou pomoc až 58 tisíc korun. Vláda zároveň uvolní okamžitě 10 milionů v rámci rychlé pomoci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:33 sobota 23. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2