Zvláštní demonstrace na Václaváku: Bílá paní, trumpovci, mišmaš názorů a hesel

Přibližně stovka demonstrantů se v pátek dvě hodiny po poledni sešla na Václavském náměstí. Důvodů k tomu měli hned několik. Pochod za svobodu odůvodnili žádostí demise vlád České a Slovenské republiky, chtěli podpořit dosluhujícího prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa, který v posledních týdnech demokratické volby zpochybňoval, a chtěli uctít památku slovenského generála Milana Lučanského, jenž ve vazební věznici spáchal sebevraždu.

Česká republika je aktuálně v pátém stupni protiepidemického systému (PES) a situace je alarmující. Hrstka „odpůrců všeho“ se rozhodla na Václavském náměstí uspořádat demonstraci.

Málokdo se ale vyznal v tom, proti čemu protestují. Hlavní téma demonstrace nebylo zřejmé ani z pozvánky.

„Pochod za svobodu. Demise vlády České a Slovenské republiky. Podpora Donalda Trumpa. Uctění památky generála Lučanského,“ psalo se na letáčku s tím, že demonstranti následně dojdou z Václavského náměstí přes Karlův most k americké ambasádě.

A pod sochou svatého Václava se sešla zvláštní sorta lidí. Někdo s praporem Národní domobrany, co hlásal, že svou domovinu ubrání, demonstranti s americkými vlajkami a kšiltovkami s Trumpovým heslem „Make America Great Again“ a žena převlečená za bílou paní.

Nechyběly ani transparenty s nápisem „Matoviči, za Lučanského smrt budeš bručet“. Tím protestující zřejmě naznačovali, že za smrt z korupce obviněného policisty může slovenský premiér Igor Matovič.

Téměř žádný z demonstrantů nedodržoval vládní nařízení o nošení roušek a přítomným policistům argumentovali Listinou základních práv a svobod. 

Podle plánu se demonstranti nakonec vydali z Václavského náměstí k americké ambasádě. Na trase pochodu Prahou mají v plánu další dvě zastávky: velvyslanectví na Malé Straně a rezidenci amerických velvyslanců v Bubenči.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:01 sobota 8. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 17
  • 15
  • 10
  • 8
  • 7