Neonacisté, boxer Pála, olizovačka klik Peterková nebo Landa, co „šel kolem“. Tihle to přišli prý vyřešit

Nejdříve šlo všechno podle původního plánu: Řečníci bědovali nad vládními opatřeními, zdrželi se však popírání samotného covidu, lidé odpovídali skandováním. Pak se ale demonstrace na Staroměstském náměstí začala pomalu zvrhávat, až došlo k otevřené válce s policií. Zasloužili se o ni neonacisté a chuligáni, které třeba boxer Ondřej Pála označil za idioty, kterými pohrdá.

Během prvních desítek minut se k akci hrdě hlásila i známá jména. Na necelou půlhodinku dorazil třeba zpěvák Daniel Landa, který měl k hojně zastoupené krajní pravici na Staromáku blízko v dobách, kdy zpíval v Orlíku.

Na pódiu řečnil například bavič Miloš Knor nebo česká boxerská legenda Ondřej Pála. Právě on při svém proslovu poznal, že zdaleka ne všichni přišli na demonstraci za účelem původně avizovaného klidného protestu.

Přišla i slavná „olizovačka klik“ Jana Peterková, která pořád tvrdí, že covid je výmysl a v nemocnicích mučí děti.

Pála musel příznivce nacistického způsobu likvidace nepohodlných zklidňovat. To když mu prakticky od úst vytrhl mikrofon jeden z demonstrantů, aby do něj zvolal: „Prymulu do plynu!“ Tím rozproudil i část davu.

Protest na Staroměstském náměstí

Kromě nadávek na ministra zdravotnictví Prymulu na demonstraci několikrát zazněla i oblíbená hesla českých neonacistů jako „Čechy Čechům“ nebo „Nic než národ“.

„Ještě včera večer jsem měl schůzku s představiteli HON, šéfem chuligánů Sparty i Baníku, řekli jsme si všechna bezpečnostní opatření, řekli jsme, kdo jak bude působit na lidi, a myslím, že to i celkem fungovalo. Když během nějakého projevu lidé začali skandovat a já je poprosil, aby se ztišili, udělali to. Fungovalo to. Ale pak se něco stalo, je na uváženou co, a prostě se to začalo rozpouštět a zvrhlo se to. Mohu si o tom myslet, co chci, ale násilí je špatně,“ kroutil hlavou uznávaný boxer při rozhovoru pro server Lidovky.cz.

To už mluvil o násilných útocích mířených proti přítomným policistům. Za nimi stáli především chuligáni nejen fotbalových, ale i hokejových klubů napříč celým Českem.

Protest na Staroměstském náměstí

Za organizací stáli ti z Baníku Ostrava a pražské Sparty, není tedy divu, že se právě barvy těchto klubů objevovaly na Staroměstském náměstí nejčastěji. Účastí v hojnějším počtu se pochlubili i jejich kolegové například z Bohemky, Jablonce a dalších klubů.

Hokejovou scénu zastoupili třeba hooligans extraligové Komety Brno nebo prvoligového týmu Zubr Přerov.

Protest na Staroměstském náměstí: Bez roušek a proti nim

„Každý, kdo tam hodil nějakou věc, nadával, každý, kdo se dopustil násilí, je za mě nebetyčný idiot. Tečka,“ odsoudil násilnosti boxer Pála, který ještě dodal, že pohrdá každým, kdo si na demonstraci přinesl nebo se pokusil přinést nějakou zbraň.

V níže zveřejněném videu je Pála vidět ve chvíli, kdy chuligány prosí, aby v násilnostech nepokračovali.

Policie už během dne informovala, že při prohlídkách zabavila lidem mířícím na demonstraci několik boxerů, teleskopických obušků, nožů, a dokonce i jednu pistoli.

Desítky účastníků byly během nepokojů zatčeny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:39 úterý 16. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 88
  • 34
  • 26
  • 24
  • 15
  • 13