Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bitka před Klinikou! „Führer“ Okamura pekl na demonstraci SPD arabský chleba

    Pitomio jako pekař arabského chleba? Klinikáři ho tak vidí. | foto: koláž Expres.cz

    Bizarní happening se odehrál na pražském Žižkově, kde několik členů Svobody a přímé demokracie sbíralo u petičního stánku hlasy pro zbudování domova pro seniory v budově bývalé plicní kliniky. Ta je nyní nelegálně obsazená squatery Autonomního sociálního centra Klinika. V průběhu akce se jeden z okamurovců dostal do šarvátky s některým z anarchistů a oba muže si odvezla policie.

    Někteří členové žižkovské organizace SPD Tomia Okamury si naproti Klinice v Jeseniově ulici postavili petiční stánek s transparentem: „Stop squatu Klinika. Ano, dodržování práva“. A co měli kolemjdoucí podepisovat? Jde o požadavek SPD, aby radnice Prahy 3 vykoupila budovu od Správy železniční dopravní cesty a postavila na místě dům pro seniory s denním stacionářem.

    „Akce byla nesmírně úspěšná. Lidé zde tvořili fronty. Ukázalo se, že my, občané Prahy 3, si squat plný feťáků a podivných existencí nepřejeme. Chtěli bychom, aby město Kliniku vykoupilo, pozemek vyderatizovalo a na místě Kliniky postavilo nový dům pro seniory s denním stacionářem. Zde by se dostávalo pomoci lidem, kteří se starají o své potřebné seniory, aby mohli chodit normálně do práce,“ vysvětluje předseda petičního výboru a šéf SPD na Žižkově Petr Bednář.

    Okamurovci považují akci za velmi úspěšnou, protože se jim podařilo nasbírat kolem stovky hlasů, a ve svém snažení hodlají pokračovat nejen přímo u objektu bývalé plicní kliniky, ale také například na náměstí Jiřího z Poděbrad, stanici metra Flora nebo na kopci Parukářka. Věří, že tak donutí městskou část jednat. Dá se předpokládat i podpora projektu místostarostou Alexandrem Belluem, který Klinikářům dlouhodobě nemůže přijít na jméno.

    26.června 2018 v 21:12, příspěvek archivován: 27.června 2018 v 18:48

    Praha 26.cerven - Aktiviste z rad SPD na dnesnim happeningu pred squatem Klinika v prazske Jeseniove ulici nasbirali za hodinu vice nez sto podpisu na petici za zruseni Kliniky a jeji prebudovani na Dum pro seniory s dennim stacionarem. “Akce byla nesmirne uspesna. Lide zde tvorili fronty. Ukazalo se, ze my, obcane Prahy 3, si squot plny fetaku a podivnych existenci, neprejeme. Chteli bysme, aby mesto kliniku vykoupilo, pozemek vyderatizovalo a na miste Kliniky postavilo novy... dum pro seniory s dennim stacionarem. Zde by se dostalo pomoci lidem, kteri se staraji o sve potrebne seniory, aby mohli chodit normalne do prace,” uvedl predseda peticniho vyboru a predseda SPD Praha 3 Petr Bednar.
    Na miste se seslo zhruba 30 priznivcu SPD a priblizne stejny pocet odpurcu, prevazne obyvatel kliniky. Na zacatku akce byl napaden clen SPD jednim squoterem, strhl mu z usi sluchatka a rozslapal. Pritomna policie incident ukoncila. Oba pritomne odvedla na sluzebnu policie. Na peticnim stanku se tvorily fronty, zajem prochazejicich obyvatel o zruseni squotu byl veliky. “Odhadem 2/3 okolo prochazejicich se zajimalo o problem, je videt, ze lide Kliniku nechteji. Ve sberu podpisu budeme pokracovat. Nasim cilem je donutit stavajici reprezentaci radnice konat, “ upresnil Bednar.

    Anarchisté si ale z akce SPD udělali vlastní happening, když přímo vedle stánku s postávající desítkou odpůrců rozložili malý second hand s použitým oblečením a na pánvi začal pro kolemjdoucí připravovat arabský chléb aktivista s klaunskou maskou Tomia Okamury. Proti transparentu na stánku vyvěsili obyvatelé Kliniky vlastní transparent zesměšňující protistranu. „Domovy pro seniory místo kanclů SPD. Společně Proti Demenci,“ hlásal nápis.

    Na petiční demonstraci proti Klinice se sešlo asi deset příznivců SPD, kteří se zamíchali mezi přítomné anarchisty.

    „Na místo dnes dorazil i samotný Führer a povařil arabský chléb pro všechny současné i budoucí seniory. Kéž kancly SPD do budoucna slouží nějaké smysluplné činnosti,“ napsali aktivisté na Facebooku k fotografiím z akce.

    26.června 2018 v 22:49, příspěvek archivován: 27.června 2018 v 18:47

    Na místo dnes dorazil i samotný führer a povařil arabský chléb pro všechny současné i budoucí seniory. Kéž kancly SPD do budoucna slouží nějaké smysluplné činnosti.
    #spolecneprotidemenci

    Fraška se neobešla bez konfliktu, když se do sebe pustili dva muži z protistran. „Na začátku akce byl napaden člen SPD jedním squaterem, strhl mu z uší sluchátka a rozšlapal. Přítomná policie incident ukončila. Oba přítomné odvedla na služebnu policie,“ hlásají okamurovci. Jak se vše doopravdy odehrálo, je zatím nejasné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:17 čtvrtek 25. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      22
    • Super
      20
    • Trapas
      11
    • Cože
      7
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6