Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hledá se úřednický premiér, značka „spěchá“? Tady je 5 horkých kandidátů!

    Hledá se nový premiér | foto: iDNES.cz

    Premiér Bohuslav Sobotka včera překvapil úplně všechny možná včetně sebe. Už teď se politikům i komentátorům vaří hlavy z toho, jak vymýšlí všechny možné i nemožné scénáře toho, co bude dál. Jedním z nich je i vznik úřednické vlády, což je věc, kterou tady dobře známe, máme s ní zkušenosti a prezident Zeman už jednu takovou sestavil. Vůbec není vyloučeno, že to zkusí znova, takže je dobré se poohlédnout po nějakém tom úřednickém premiérovi. Kdo by to mohl být?

    1. Jan Veleba

    Senátor Jan Veleba.

    Pokud by se Miloš Zeman poohlížel po někom opravdu loajálním, pak Veleba je jasná volba. Jeho vztah k Zemanovi se pohybuje někde mezi bezbřehou adorací a náboženským vzýváním. Je předsedou Strany práv občanů, která neochvějně podporuje Zemana v čemkoliv, co dělá nebo říká. Tahle strana moc členů nemá, ale těch pár ministrů úřednické vlády by se tam asi našlo. Asi by to nebyla vláda nijak zvlášť akceschopná nebo dokonce odborná, ale na to se teď asi hrát nebude. Hlavní je, že by to nějak doklepali do voleb.

    2. Jiří Zimola

    Bývalý senátor za ČSSD Jiří Zimola.

    Tenhle pán byl ještě před nedávnem jihočeský hejtman a podle všeho byl docela populární. Jenže pak se na něj provalily všelijaké machinace kolem stavby domku na Lipně, a tak už hejtmanem není. Nechybí mu ambice a hlavně opravdu z duše nesnáší Sobotku. Dokonce by podle kuloárů jednou rád převzal vedení ČSSD. K Zemanovi i Babišovi má blízko, takže by to taky mohlo hezky fungovat. Vláda by mohla zůstat ta, co je, jen místo Sobotky by vládl Zimola.

    3. Jan Fischer

    Bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer.

    Jan Fischer je dokonalý prototyp úřednického premiéra. Už jsme ho v této roli zažili, bylo to takové úřednicky neslané nemastné, ale v podstatě to fungovalo. Chybí mu charisma, což se ukázalo také v minulé prezidentské volbě, takže běžnými cestami by se premiérem asi nikdy nestal, ale jako úřednický premiér se osvědčil, tak proč to nezkusit znovu. Zeman by navíc ukázal velkorysost, protože by premiérem udělal jednoho ze svých největších vyzyvatelů v prezidentské volbě. Pro Fischera hraje jednoznačně zkušenost, a to se cení.

    4. Miroslav Singer

    Miroslav Singer

    Tenhle renomovaný ekonom dlouhých dvanáct let seděl v čele České národní banky. Nyní působí jako šéfekonom skupiny Generali, takže práce má asi dost, ale Zeman by ho mohl zkusit přesvědčit. Asi raději by viděl jako premiéra třeba Jiřího Rusnoka, který už to taky jednou vzal, ale ten zase sedí v ČNB a určitě se mu odtud nebude chtít. Singer by mohl být dobrá náhrada, i když lidé zrovna dvakrát v lásce centrální bankéře nemají. Rozházeli stovky miliard a nikdo dodnes pořádně neví, jestli to k něčemu bylo. Je také otázka, jak by se Singer vyrovnal s tím, že už si sám nemůže tisknout peníze.

    5. Lubomír Zaorálek

    Lubomír Zaorálek hledá staronová témata pro sociální demokracii

    Kandidátem číslo jedna je bezpochyby současný ministr zahraničí, i když v jeho případě by zřejmě šlo o variantu vlády v demisi.

    Zaorálek rád a často mluví o všem a přitom je mezi lidmi oblíbený. V žebříčku popularity se dlouhodobě drží na třetí pozici. Na rozdíl od Sobotky má lidovější image a ostře kritizuje EU. Především za uprchlíky, a to se počítá! Rád míří i do vlastních řad a nešetří ani politické rivaly ČSSD. Sám Babiš připustil, že novým premiérem by mohl být právě on. A když teď Sobotka hraje o vlastní přežití ve straně, Zaorálek se stává silným hráčem o post nového předsedy.

    6. Pan X

    Ruku na srdce, tipnout správně budoucího úřednického premiéra (pokud vůbec nějaký bude) je v tuhle chvíli skoro nemožné. Známých jmen je spousta, ambiciózních politiků ještě víc, Zeman jistě má z čeho vybírat a nakonec možná všechny překvapí. Objeví se jméno, se kterým nikdo nepočítal. Zatím je to jen pan X, jeho jméno neznáme, ale můžeme jen doufat, že bude lepší než Bohuslav Sobotka.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:14 čtvrtek 31. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      19
    • Trapas
      16
    • Cože
      11
    • Tvl
      11
    • Haha
      7
    • Sladký
      6